Граждани стартираха петиция до преиздента Румен Радев с молба да

...
Граждани стартираха петиция до преиздента Румен Радев с молба да
Коментари Харесай

Петиция: Атанас Скатов и Боян Петров заслужават орден „Стара планина“

Граждани стартираха петиция до преиздента Румен Радев с молба да награди посмъртно алпинистите Атанас Скатов и Боян Петров с медал „ Стара Планина “. „ В предишното огромните български алпинисти, изкачили осемхилядник, са били обявявани за национални герои със всички съпътстващи това почести и ордени. За страдание, тази заслужена чест не получиха най-успелите измежду тях – нашите съвременници Боян Петров и Атанас Скатов, всеки с епичните 10 изкачени осемхилядника! “, гласи апелът към петицията.

„ Те си отидоха трагично недооценени, въпреки че изкачването на един осемхилядник, където живот не вирее, е еднакво като достижение на златен олимпийски орден. “

„ С тази петиция се обръщаме към главата на нацията да поправи този пропуск и да награди Боян Петров и Атанас Скатов с медал " Стара планина " посмъртно “, декларират основателите на подписката. Идеята за нея се ражда при започване на месеца, когато в Гоце Делчев бе отслужена панихида в памет на българските алпинисти, а първите подписали се са точно няколко поданици на града, изкачили планински параклис над градчето в памет на Скатов и Петров.

Орден „ Стара планина “ е най-високото отличие у нас – връчва се от президента на политици, дипломати, общественици, музиканти, артисти, спортисти, български и непознати жители. Според Конституцията предложенията за награждаване се вършат от ръководителя на Народното събрание и от Министерския съвет „ въз основа на стимулирано предложение от съответните министри, от Българската академия на науките, от висшите учебни заведения, от Българския Червен кръст, от креативен съюзи, сдружения и други организации с нестопанска цел, както и от инициативни комитети на жители “, което значи, че петицията има действителни шансове.

Предложенията за награждаване би трябвало да съдържат в детайли изложение на активността на лицето и стимулирано предложение за награждаване. Изключение вършат предложенията за награждаване на непознати жители, които се вършат от министъра на външните работи, а предложенията за български военни лица идват от министъра на защитата.

Припомняме, че Скатов почина на 5 февруари 2021 година при опит да изкачи К2, а Боян Петров изчезна при започване на май 2018 година при изкачването на връх Шиша Пангма. Петров е единственият българин с 10 изкачени върха над 8000 метра без потребление на О2 и шерпи. Има и най-вече първи български изкачвания на осемхилядници – Гашербрум I, Кангчендзьонга, К2 и Манаслу.

Скатов пък е изкачил 10 от 14-те върха с височина над 8000 метра, като един от тях –Еверест, покори два пъти. Той е и първият веган, достигнал Еверест. Скатов е и първият българин, изкачил седемте континентални първенци – Денали (Маккинли), Винсън, Елбрус, Аконкагуа, Килиманджаро, Пунчак джая и несъмнено – Еверест, седемте най-високи върхове в света.

Можете да подкрепите петицията ТУК.

 
Дима Труфкин от Бесарабия, който учи българите да свирят на гайда
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР