Граждани скандират Убийци и Тук не е Москва пред руската

...
Граждани скандират Убийци и Тук не е Москва пред руската
Коментари Харесай

Граждани скандират "Убийци" пред руската църква в София

Граждани скандират " Убийци " и " Тук не е Москва " пред съветската черква в София в символ на митинг против визитата на волоколамския митрополит Антоний, който пое функционалностите на външен министър на Московската патриаршия след отстраняването на митр. Иларион (Алфеев), и сега взе участие в църковната работа, съобщи кореспондент на БГНЕС. На службата участват и посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, водачът на АБВ Румен Петков, и други. Днес храмът " Свети Николай Мирликийски " има празник.

Целта на визитата на митрополит Антоний не е оповестена нито в съветските, нито в българските публични църковни уеб сайтове. Той е съпроводен от прот. Николай Балашов, който е единственият останал от остарелия екип в Отдела за външноцърковни връзки на РПЦ.

Подворието на РПЦ у нас оповестява, че представителите на Московския патриарх идват у нас, с цел да служат в съветската черква „ Св. Николай “ за Никулден. Те ще съслужат с Ловчански митр. Гавриил, който по традиция служи за този ден в съветската черква, като представител на БПЦ, с съветски митрополит, приближаващ за празника. Досега обаче за храмовия празник не е имало толкоз високо църковно посланичество, отбелязва БГНЕС.

Първостепенна задача на съветските управляващи както в Кремъл, по този начин и в Московска патриаршия, разясняват специалисти, е да показват, че не са изолирани поради войната в Украйна. Особено значение се отдава на присъединяване в прояви в европейските страни, като по предписание съветската дипломация показва това като утвърждение на съветските дейности. Митр. Антоний (Севрюк) и прот. Николай Балашов участваха и в генералната асамблея (конгрес на всеки седем-осем години) на Световния съвет на църквите в Германия, само че там немският президент не им разреши да изпратят сходно обръщение към немската и международна общественост, като назова намерено отговорността, която руснаците носят за кръвопролитията в Украйна.

По църковна линия Московска патриаршия поддържа връзка на такова високо ниво единствено със Сръбската черква, като митр. Антоний (Севрюк) беше наскоро в Белград, а сръбска църковна делегация взе участие в Москва в празнично събитие със странното наименование „ Сръбска разтуха за съветското сърце “.

В София митр. Антоний идва директно след присъединяване в Казан в годишната среща на емблематичния съветски клуб „ Валдай “, където Кремъл формулира съществени тези във външната си политика (например, през 2015 година Путин декларира в своя тирада там: „ Ако сбиването е неизбежно, удари пръв “). Тази година за първи път „ Валдай “ посвети годишната си среща на религиозно-политическата тема. На нея „ външният министър “ на РПЦ митр. Антоний искрено съобщи: „ По-често намираме общ език с мюсюлманите, в сравнение с с нашите единоверци на Запад. Московска патриаршия поддържа разговор с мюсюлманските организации в Иран. Оказа се, че в мюсюлманските страни имаме доста съидейници “. Според него съветското православие и ислямът са обединени от „ благоговейно отношение към такива съществени полезности като фамилията и брака “ и това че „ Бог заема централно място в света “.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР