Граждани протестират в защита на минералните извори и бани в

...
Граждани протестират в защита на минералните извори и бани в
Коментари Харесай

Граждани протестират в защита на минералните извори и бани в София

Граждани стачкуват в отбрана на минералните извори и бани в София
Протест в отбрана на минералните извори и бани в София провеждат жители в четвъртък, 20 декември, от 9.00 часа пред банята в Горна Баня.

Столичани упорстват за възобновяване на балнеоложките центрове в "Овча купел", "Горна баня", „ Централна баня “, „ Княжевска баня “, „ Банкя “ и построяването на напълно нови спа центрове, басейни и бани в подножията на Витоша и Северния парк.

София има над 35 минерални извора. Водата е и в герба на София, по тази причина тя може и би трябвало де бъде минералната столица и СПА-център на Европа. Водата и баните са живот и здраве, декларират уредниците на гражданската проява.

БГНЕС напомня, че през 2011 година Столичната община получи за безплатно ръководство и прилагане за период от 25 година осем минерални извора. Става дума за находищата "София-център", "София-Надежда", "София-Свобода", "София-Панчарево", "София-Железница", "София-Баталова воденица", "София-Лозенец" и "София-Овча купел". Възстановени обаче не са нито баните в Банкя, нито в Горна баня или пък „ Овча купел “. Въпрос с доста отговори, само че нерадващи обществеността, е какво се случва с рушащите се здания и естественото благосъстояние под тях? За информация, през 1913 година двете столици - София и Будапеща, се снабдяват с минерални бани в центровете си – в Будапеща „ Сечани “, в София – Централна баня. Комплексът „ Сечани “ е жив и здрав. За този малко повече от век през 18-те басейна в комплекса са минали над 100 млн. гости. Комплексът е отворен всеки ден, в това число и на националните празници, когато се радва на особена посещаемост. Хората, отишли в „ Сечани “, могат да се любуват освен на откритите и закрити басейни, само че и на подводен масаж, сауни, могат да отидат и на фитнес. Минералната вода за комплекса се обезпечава от сондаж с дълбочина към 1000 м. Цените за посещаване на комплекса – билетът за един ден е към 18 евро, надали ще се видят евтини на българите, само че те не пречат на унгарци и чужденци да се стичат в „ Сечани “. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР