Граждани от столичния квартал Дианабад правят подписка и готвят протест

...
Граждани от столичния квартал Дианабад правят подписка и готвят протест
Коментари Харесай

В столичния квартал Дианабад правят подписка срещу презастрояването

Граждани от столичния квартал Дианабад вършат подписка и готвят митинг против желанията на Общинския съвет да заменя и трансформира статута на общинските земи в квартала им. До момента са се подписали към 300 поданици. Защо една подмяна на парцели разгневи жителите на " Дианабад "? В идната история има от всички претекстове на прехода - размени на парцели, строителство, конфликт сред частната благосъстоятелност и публичния интерес.

През октомври 2017 година общински парцел до детска градина „ Радост “ в Дианабад е сменен с решение на Столичния общински съвет чрез подаяние с различен парцел с местоположение в квартал Изток със притежател Петьо Блъсков, публицист и издател.

Наричат се заменки, само че най-вероятно става въпрос за прикрита договорка, смятат Йордан Тодоров и арх. Захари Димитров, поданици на Дианабад, които показаха своята позиция пред " Хоризонт ". Според тях под формата на дарения се прави подмяна на два парцела.

" Общината подарява на господин Блъсков, господин Блъсков и той подарява на общината, в това време подарява сума пари ", сподели Йордан Тодоров.

Според арх. Димитров, в случай че върху общинската благосъстоятелност строителството се развихри, кварталът ще се презастрои:

" През последните години доста постройки, които бяха остарели индустриални здания, бяха съборени и на тяхно място се появиха жилищни здания. Това, което нас ни притисни е, че парцелите, които са частна благосъстоятелност могат да се застрояват, само че общинската благосъстоятелност - частна или обществена общинска благосъстоятелност би трябвало да бъдат непокътнати и да не се позволява строителство върху тях ".

Според Петьо Блъсков всичко е законно, процедурите са спазени и той няма от какво да се тормози.

" В момента сме в обстановка някой да оспорва към този момент влезнал в действие обстоен организационен проект, освен това го оспорва на база на аргумента „ Не ми харесва “, разяснява в предаването " Хоризонт до обед общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера, председател на политическа група " Патриоти за София “. Контрера акцентира, че дарението като легална гражданско-правна договорка е възможно и в тази ситуация става въпрос таман за такава договорка.

Гледните точки по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР