Граждани от пловдивското село Маноле отново сигнализират за изтичане на

...
Граждани от пловдивското село Маноле отново сигнализират за изтичане на
Коментари Харесай

Отново замърсяване на р. Черна

Граждани от пловдивското село Маноле още веднъж алармират за приключване на отпадни артикули в река Черна от завод за преправка на мляко, предава БТВ. В началото на март репортаж на малкия екран по проблема провокира инспекция на екоинспекцията, която наложи наказания на предприятието.

Тогава притежателят на мандрата, от чиито тръби изтича отпаден артикул в реката, даде следното пояснение: „ За мен, в случай че се е случило изхвърляне на вода, която може да замърси реката, то е станало в някакъв спешен режим на пречиствателната станция. Защото, доколкото виждам от фотосите, е станало през вечерта. Но аз по този начин и не можах да установя каква е била повода и по какъв начин може да се е случило това нещо “, изясни Георги Златанов.

„ Каква е тази повреда, докога ще продължава? В тъмната част от денонощието това е нещо отвратително. Миризмата е отвратителна. Не можем да си отворим прозореца “, споделя Юлия Иванова.

От предприятието обясниха явлението по този начин: „ Ние произвеждаме млечни артикули. Аз създавам хранителен артикул. С какво да я замърся тази река? “, пита Златанов.

Той е безапелационен, че отпадният артикул във водата не е отровен: „ Точно това желая да кажа от самото начало. Ние вървим в тая посока – като каже някой „ замърсява “ и някакви токсини хвърляме в реката, не знам си какво… А то е чисто и просто, като всеки човек, който работи, отвреме-навреме има някакъв проблем, той е дребен “.

Кметът на Ямбол сезира прокуратурата за следващото замърсяване на река Тунджа

На 7 април пловдивската екоинспекция сформира акт на мандрата поради неспазване на изискванията в разрешителното за заустване. Предвидената глоба е от 2 до 10 хиляди лв..

Местните обаче са безапелационни, че казусът не е решен, тъй като незабавно след инспекциите предприятието още веднъж стартира да работи на същия принцип.

Проверка на екоинспекцията от 28 април по обед не открива замърсяване на реката, само че установи щета на пречиствателното оборудване и издава наставление, което би трябвало да бъде изпълнено в границите на месец.

„ И е обещано наставление да се построи в допълнение ходило към пречиствателното оборудване, с което да не се позволява наново изпускане в река Черна “, изясни Ангелина Ангелова, шеф на отдел „ Контролна активност “ към РИОСВ-Пловдив.

Ако през идващите 30 дни мандрата бъде хваната да замърсява реката, притежателите могат да получат колосална санкция или да бъдат принудени да затворят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР