Градският парламент отложи гласуването на частичната актуализация на Бюджета на

...
Градският парламент отложи гласуването на частичната актуализация на Бюджета на
Коментари Харесай

Общинският съвет отложи гласуването на частичната актуализация на бюджета


Градският парламент отсрочи гласуването на частичната актуализация на Бюджета на Столична община (СО), съобщи кореспондент на БГНЕС.

С частичната актуализация на бюджета се планува отпущането на 17 млн. лева, планувани за нарастване на заплатите на медицинските чиновници в яслите и детските градини, както и средства на стойност 5,6 млн. лева за настоящите поправки в столицата.

" Актуализацията на бюджета регламентираше повече пари за здраве, за обучение, за превоз и инфраструктура. Всички тези неща ", изясни пред публицисти заместник-кметът по финанси и опазване на здравето Иван Василев и добави:

" Виждаме, че през днешния ден госпожа Ваня Григорова, изтъкнат синдикалист, споделя, че няма да даде пари за здравния бранш. Г-н Таков, който има упоритости да бъде ръководител на Българската социалистическа партия споделя, че няма да даде повече пари и за превоз, където е и ръководител на транспортна комисия, и за здраве. "

Василев разясни, че отчетът за 1 милиарда лева и 500 нови транспортни средства бе отсрочен още в понеделник на комисия, тъй като " тези, които се подписаха в отчета, на комисия споделиха, че не желаят за го гледат ".

БГНЕС напомня, че преди съвещанието на Столичния общински съвет (СОС) общинският консултант от групата на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян съобщи, че кметът Васил Терзиев е излъгал над 2 хиляди медицински чиновници в детски заведения, че има пари за нарастване на заплатите им.

Според Хекимян Терзиев, който " обилно е финансирал Асен Василев и ПП-ДБ ", е бил измамен от някогашния финансов министър, че МФ ще отпусне средства на Столична община за нарастване на заплатите на медицинските чиновници в детските заведения. Общинският консултант от групата на ГЕРБ-СДС изясни, че представителката на КТ " Подкрепа " му се е обадила и му е съобщила, че " обещаните пари от кмета " към този момент трети месец не идват.

Хекимян посочи, че на 5 април Васил Терзиев пуска писмо до финансовото министерство, че желае тези 17 млн. лева да му бъдат отпуснати, само че получава формален отговор от МФ, че парите няма да му бъдат отпуснати и вероятните решения следва да бъдат търсени в границите на средствата по Бюджета на Столична община за 2024 година.

По думите му, Терзиев желае общинските съветници да поддържат настояването – тези 17 милиона лв., да бъдат дадени от Бюджета на Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Председателят на транспортната комисия към общината Иван Таков от групата на Българска социалистическа партия в локалния парламент дефинира модернизацията на преносимия състав на София като " силова пиар акция " на кмета Василев Терзиев и " Спаси София ".

Таков изясни, че няма обезпечено финансиране и ще би трябвало да се търси поддръжка от всички групи и общински съветници.

Според него, поради неналичието на триумфи на настоящето управление на Следствен отдел към окръжна прокуратура, те бързат да си пришият една значка, която към момента е с нестабилно бъдеще, защото това е стратегия за идващите 6 години без обезпечено финансиране.

От своя страна единственият общински консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера, който е зам.-председател на транспортната комисия, дефинира като доста неприятен знак, че един основен отчет за града още веднъж става мотив за диалози и подозрения сред обособените политически групи в СОС.

" Освен работа по доставката на нови транспортни средства за наземния превоз, би трябвало да помислим и за северните линии. Договорът изтича лятото на 2025 година Кметът на Следствен отдел към окръжна прокуратура би следвало да ни осведоми какво е неговото виждане за това обслужване, защото може да се получи вакуум ", сподели той.

Контрера добави, че би трябвало да се отговори и на въпроса какво става с тези аварирали сега и трайно спрени рейсове в Столичен автотранспорт, които сега не могат да обслужват линии. " Не можем да чакаме доставка до 2026 – 2027 година ", добави той.

" Дефицитът по линия на финансиране от страната е почти 8 млн. лева за тези 4 месеца и това води до спомагателен финансов дефицит в публичния превоз ", съобщи Контрера и моли кмета и групата на ПП-ДБ-СС да не бягат от тематиката и за настоящото положение, и за капиталовата стратегия.

Минути по-късно заместник-кметът по финанси и опазване на здравето Иван Василев заяви пред медиите, че внасят промени в бюджета, с цел да може в действителност медицинските сестри да получат своето заплащане.

" Кметът на столицата, като един грижлив собственик на този град, реализира това, което 10 години доста държавни управления и един кмет на София не можаха да създадат – да обезпечат почтено заплащане на медицинските експерти в бранш " Детско опазване на здравето ", акцентира той.

Василев разгласи, че дават спомагателен заем на авто- и електротранспорта, с цел да покрият своите насъбрани през годините отговорности. " Отдаваме 5 млн. за спомагателни разноски за настоящ ремонт, с цел да оправим дупките в София ", сподели още той.

Андрей Зографски от групата на ПП-ДБ-СС означи от своя страна, че имат отговорността пред софиянци да движат града напред и тези политики са отражение на техните цели – че няма да оставят градския превоз да банкрутира, че ще го модернизират, че в обществените браншове ще има сериозна поддръжка. " Това е отражение на нещата, за които останалите групи ни асистираха при приемането на бюджета ", сподели още той.

Зографски изясни, че са очаквали страната да помогне във връзка с медицинските служащи, само че това не се е случило и сега вземат решение този проблем.

Общинският консултант разяснява, че от Бюджета на София кметът Васил Терзиев е намерил средства за цялостен един бранш.

" Изборите минаха, ние не сме взели участие в тях, с цел да участваме в това политиканстваме ", съобщи Зографски и добави, че се надява всички да седнат и да поработят съществено по наличието за София, а не за формата. | БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР