Тол системата разработи техническата възможност да засича средна скорост. Това

...
Тол системата разработи техническата възможност да засича средна скорост. Това
Коментари Харесай

Тол системата е технически готова да засича средна скорост

Тол системата създаде техническата опция да засича междинна скорост. Това стана ясно на извършена работна среща през днешния ден в Националното тол ръководство. На нея пред министъра на районното развиване и благоустройството инж. Виолета Коритарова, инж. Стоян Николов - член на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “, началника на кабинета Кирил Габеров бе показана готовността на тази функционалност на системата.

Отчетени бяха и резултатите от извършени проби в интервала 18 - 23 октомври 2024 година на сектор от Северната скоростна дъга на София. Стана ясно, че в този интервал е засечен автомобил, който се е движел по трасето със междинна скорост от 203 км в час. В последните 24 часа, статистиката демонстрира, че с превишена скорост над 140 км в час са се движили 494 леки автомобила. 642 коли са се движили със скорост сред 101 и 120 км в час, а други 2707 са минали през трасето със междинна скорост сред 121 и 14 км в час. Системата е отчела, че в този интервал 3 рейса под 12 тона са се движели по Северната скоростна дъга със междинна скорост сред 80 и 100 км/час. Със същата скорост са минали 219 рейса над 12 тона, а скоростта на различен е била сред 101 и 120 км/час. Средната скорост на 19 тежкотоварни автомобила над 12 тона е била сред 80 и 100 км/час, а на други 3 – сред 101 и 120 км/час.

Също по този начин стана ясно, че системата има опция да предава информация за правоприлагане от всички тол камери. За отчитане на междинна скорост се употребява снимков материал от устройствата, ситуирани първоначално и в края на даден пътен сектор (сегмент) които засичат номерата на колите. Системата регистрира дали те са леки или тежкотоварни и рестриктивните мерки на скоростта за всеки тип транспортни средства.

Предстои осъществяване на проби на други сектори от републиканската пътна мрежа в страната и узаконяване на системата от Българския институт по метрология.

Трябва да спазим административните процедури, да се получи удостоверение от Министерство на вътрешните работи, че получават данните от тол системата и могат да ги обработват, сподели пред участниците в срещата министър Коритарова. И изиска за всяка идна активност да бъдат поставяни периоди за осъществяване до цялостното въвеждане на функционалността в употреба.

Промените в Закона за придвижване по пътищата, с което ще се дефинира нормативно понятието „ междинна скорост “ са импортирани в Народното събрание. С влизането им в действие ще се основат условия за понижаване на пътнотранспортните катастрофи, ще се увеличи пътната сигурност и ще бъдат избавени човешки животи. 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР