Градските активисти от Спаси София сигнализират за съмнително поскъпване на

...
Градските активисти от Спаси София сигнализират за съмнително поскъпване на
Коментари Харесай

Спаси София: Ремонтите на Фандъкова са поскъпнали в пъти само за една година

Градските деятели от Спаси София алармират за подозрително повишаване на огромни улични поправки, които са планувани в бюджета на София за 2021 година Те са създали съпоставяне на цените на едни и същи обекти и са установили стряскащи разлики. Ремонтите единствено на четири от улици, заложени в Капиталовата стратегия, са поскъпнали с общо 16,5 млн. лева в границите на една година, което е необяснимо.
„ Дългоотлаганият ремонт на бул. „ Първа Българска войска “ е поскъпнал съвсем 3 пъти, като цената му се е нараснала от 3,6 млн. през 2019 година, на 8,8 млн. за 2020 година, до 10 млн. лева през 2021 година, без да има смяна в обсега на този ремонт. Подобен е казусът и с ремонта на ул. „ Кукуш “ и ул. „ Щросмайер “, които трябваше да се случат през 2020 година, само че без причина бяха отсрочени за тази година. Разликата в средствата, които Столичната община планува да заплати на строителните компании тук е двойна – от 4,6 на 8,8 млн. лева “ – проучва данните Андрей Зографски от транспортния екип на Спаси София.

Друг фрапиращ случай е повишаването на ремонта на тунела под НДК. Цената към този момент е 16 млн. лева, като единствено година по-рано Столична община го оценяваше на 12 млн. – с една трета по-малко. „ През 2018 година пък, когато кметът Фандъкова ликвидира трамвай 6 до Лозенец, цената на този ремонт беше едвам 7 млн. лева По същото време, предлагането на Спаси София за опазване на трамвая до Лозенец и решение на казуса с еднопътния коловоз по бул. Скобелев струваше единствено 2 млн. лева Вместо това, през днешния ден ръководещите желаят да дадат колосалната сума от 16 млн. лева за ремонт на действителен тунел. За тези пари може да се построи напълно нов тунел или да се извършат редица други поправки. Нека госпожа Фандъкова да изясни за какво е позволила ремонтът на тунела под НДК да нараства с по няколко милиона всяка година. “ – приканва Гергин Борисов от Спаси София.

От показания разбор на двата бюджета на София излиза наяве и че ремонтът на ул. „ Николай Коперник “ е поскъпнал двойно в границите на една година – от 2,4 на 4,4 млн. лева От Спаси София установяват, че единствено за тези четири обекта повишаването доближава 16,5 млн. лева освен това за една-единствена година. „ Това са извънредно доста средства, с които може да бъдат ремонтирани няколко съществени квартални улици, за които жителите се молят от години. Затова упорствам за явен отговор от страна на кмета Фандъкова – по какъв начин едни и същи поправки ще ни костват в пъти повече, в сравнение с беше планувано единствено преди година? “ – пита самостоятелният общински консултант Борис Бонев.

Градските деятели дефинират държанието на ръководещите като неприемливо и подмолно. „ Срамно е, че за всички региони на София се заделят общо 10 млн. лева и кварталите да не престават да тънат в съсипия, до момента в който от ГЕРБ не престават да изсипват нови и нови милиони единствено в няколко обекта. Нагло е, че в бюджета няма нито лев за паркинги, междублокови пространства, квартални улици и тротоари..., до момента в който с лека ръка и без аргументация се дават нови 16,5 млн. за единствено четири ремонта. Докато градът тъне в бедност, огромните обичани компании не престават да усвояват в комбина с ръководещите. “ – уверени са от Спаси София.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР