Градската художествена галерия “Борис Георгиев във Варна представя от 29

...
Градската художествена галерия “Борис Георгиев във Варна представя от 29
Коментари Харесай

Изложба на Иван Кирков в Градската художествена галерия във Варна

Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” във Варна показва от 29 март една галерия, която ще обогати ценителите на изкуството с опцията да се потопят в творчеството на едно от огромните български имена от втората половина на ХХ век и първото десетилетие на нашия век - Иван Кирков (1932-2010).

Откриването на изложбата е от 18:00 в Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” - Варна на ул. “Л. Каравелов ” 1. Изложбата ще може да бъде прегледана до 18 април.

Артист с голяма креативна интензивност, с усет към опита и смяната, промислен създател и безсънен жител, проф. Кирков оставя ярка диря във пластичната просвета на нашето време - освен със своите произведения, само че и с възпитаването на потомство български художници в дух на свободна изява и креативна самостоятелност.

“В изложбата съм присъединил портрети, рисувани от 1957 година до последните му дни през 2010 година, в тях Иван е портретувал другари, състуденти, модели в Академията. Другите работи са фигурални композиции, изпълнени с маслена живопис, темпера. Той беше огромен обожател на температа, тъй като не изисква дълготрайно сушене, каквито са условията за маслени бои, а Иван в никакъв случай не е имал ателие, постоянно рисуваше в едностайния си апартамент ", споделя пред Нина Локмаджиева галеристът Борис Стателов, който с изключително неспокойствие приготви тази галерия.

" От първите дни на Галерия 8 бяхме дружно с Иван Кирков. Той се включваше във всички годишни изложения, негови възпитаници също станаха част от кръга към галерията - Веселин Начев и Петко Петков - Ломски. Имаме доста благи свидетелства за нашето другарство - портрети на моите деца, безчет фотоси за спомен с него и фамилията ми. Много прекрасен портрет беше направил на щерка ми. При едно идване във Варна той отиде в магазина, купи платно и бои и за два часа в кухнята й направи доста прекрасен портрет, той е към този момент в София, не съм го присъединил в изложбата ", споделя още той.

" В тази галерия не демонстрирам всичко, което имам в моята колекция от Иван Кирков, има и още произведения. В началото смятахме да експонираме всички 140 работи, които са в сбирката - думата “колекция ” не ми харесва, само че при окончателното оформяне на изложбата подбрахме 110 работи ”, добавя галеристът.

Иван Кирков е роден през 1932 година в Асеновград. През 1955 година приключва Художествената академия в София със компетентност “живопис ” като учи при проф. Кирил Цонев и проф. Илия Петров. От 1957 година взе участие в общи художествени изложения. През 1961 година на Първата национална младежка галерия картината му „ До морето “ е отречена от формалната рецензия и към нея поражда социална дискусия. Преподавател е в Академията, от 1974 - доцент, от 1985 - професор. Сред учениците му, свързани с Варна, са Веселин Начев и Петко Петков.

Първата му независима галерия е през 1969 година, неговите произведения участват във всеки сезон на варненската Галерия 8 - първата частна изложба в България след измененията.

Работи в разнообразни области и жанрове – живопис, афиш, сценография, монументално изкуство. Рисува голям брой портрети, илюстрира редица книги. През 1965 – 67 година работи като сценограф за Сатиричния спектакъл. Като сценограф работи и в Общински спектакъл „ Възраждане “, има режисура и на оперен театър.

През 70-те и 80-те години на ХХ век основава монументални и декоративни произведения. Носител на голям брой награди, измежду които 1959 – бронзов орден за живопис на СБХ,

1969 – първа премия за илюстрация, 1976 – премията на София. Удостоен е с държавното звание “заслужил художник ”.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР