Градската художествена галерия Борис Георгиев“ - Варна, представя изложба на

...
Градската художествена галерия Борис Георгиев“ - Варна, представя изложба на
Коментари Харесай

Сънуваните видения на Дорин Колтофеану в изложба в Градската художествена галерия на Варна

 Градската художествена изложба " Борис Георгиев “ - Варна, показва галерия на одобрения румънски художник Дорин Колтофеану. Изложбата идва у нас със съдействието на проф. Валери Чакалов, който развива интензивно креативните връзки сред балканските страни, заяви за Varna24.bg Нина Локмаджиева.

Дорин Колтофеану е приет занаятчия на деликатното живописване в Румъния, намерил фенове на своето изкуство и в чужбина. Наложил се през годините със своя различим елегантен почерк, той повежда фена към срещи с персонажи, носещи се във вибрациите на тиха недоизказаност из пастелни пространства, в които символиката е мистерия, а носталгията е проницаем воал, омекотяващ всеки взор. Умел повествовател на докосващи се до приказното образни истории, Колтофеану назовава изложбата, с която гостува във Варна, “Историята продължава ".

За изкуството на Дорин Колтофеану кураторът на изложбата, авторитетният румънски колекционер Дамян Флореа написа: “Един от нашите модерни създатели, можем да твърдим сигурно, че той въздейства на времето, на епохата в която живее. Без доста звук художникът прекрачва напред и се отличава от съвременниците си като търсещ и намиращ опцията посредством своето изкуство да се допре до свят, който човечеството се пробва да изясни от хилядолетия – света на мечтанието. Дорин Колтофеану като че ли рисува сънища и може би по тази причина историите му остават недоразказани, трептящи като мантра, провокиращи нас, които преглеждаме неговите платна, да търсим това, което ни облива и успокоява, когато стоим пред тях. Понякога насън можем да бъдем такива, каквито желаеме да бъдем, насън можем и да летим. Друг път насън щастието ни понася на крилата си. Вероятно таман по тази причина Дорин Колтофеану ми прошепна един път: " Когато рисувам, обичам да си мисля, че сънувам и най-често се случва тъкмо по този начин, рисувам и сънувам, сънувам и рисувам. “ Тогава казаното от маестрото ми се струваше красива фраза, споделена с обожател на картините му. А не щеш ли измина прочут интервал от направеното в шепот самопризнание и времето ме убеди, че откровението на Дорин Колтофеану не беше единствено празни думи. С годините, опознавайки от близко неговото творчество, а също и индивида Дорин Колтофеану, осъзнах, че етиката на този художник работи по специфични правила и почувствах, че за него над славата, над парите стои грижата за близките и нуждата да се раздава. Забелязвах още, и освен аз, че картините на Дорин Колтофеану отразяват и света на детството, оня свят на невинността, където се намира щастието в чист тип, от което в миналото всеки от нас е вкусвал. Всъщност стремежът на Колтофеану е да подарява мир, тишина, светлина, бодрост, наслада, нюанс посредством всяка своя картина и по тази причина го откриваме да броди в двата свята, с които е тясно обвързвано неговото изкуство – мечтанието и детството. "

Дорин Колтофеану е роден на 20 август 1950 година В Инторсура Бузуалуй, Румъния. През 1979 година приключва Художествената академия в Букурещ, компетентност живопис, в класа на проф. Корнелиу Баба. Член на Съюза на изящните художници на Румъния. Между 1979 и 2007 година взе участие в множеството изложения, проведени от Съюза на изящните художници.

Самостоятелни изложения:

1986 година - Академия на Румъния, Рим

1995 година - Галерия “Симеза ", Букурещ

1998 година - Галерия “Оризонт ", Букурещ

1999 година - Дом на културата " Фридрих Шилер ", Букурещ

2000 година - Галерия “Симеза ", Букурещ

2002 година - Галерия " Симеза “, Букурещ

2005 година - Галерия " Еталон “, Римнику Вилча

2006 година - Румънски културен институт, Тел Авив

2007 година - B.R.D. Tower, Букурещ

Групови изложения в чужбина:

1994 година - The Marlowе Theatre, Кентърбъри, Англия

1996 година - Фарера, Испания

1998 година - Вал д`Анеу, Испания

1999 година - Сорт, Испания

2001 година - Стокхолм, Швеция

2002 година - Содертале, Швеция

2005 година - Виена; Белград; Брюксел

2006 година - Киев; Санкт Петербург

2007 година - Алмати; Караганда; Астана; Бишкек; Свердловск; Новосибирск; Красноярск; Иркутск; Хабаровск; Владивосток; Санкт Петербург; Москва

2007 година - Изложба, проведена от UNESCO, Париж

2009 година - Международно ревю, Анкара

Откриването на изложбата е на 30 септември, четвъртък, от 17:00 ч.

Изложбата може да се види до 14 октомври 2021 година в ГХГ - Варна на ул. " Любен Каравелов “ 1.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР