Градовете в немскоезичния свят вече са осеяни с коледни базари.

...
Градовете в немскоезичния свят вече са осеяни с коледни базари.
Коментари Харесай

Църквата в немскоезичните страни критикува комерсиализацията на Коледа

Градовете в немскоезичния свят към този момент са осеяни с коледни базари. Това е много по-рано от религиозната традиция, от която произлизат. Времето за греяно вино и печени бадеми би трябвало да настъпи идната неделя. Затова църковните общности в Германия, Австрия и Швейцария подлагат на критика ранното отваряне и комерсиализирането на празника. Мария Стоянова с детайлностите.

Ако към момента празничното въодушевление не ви е превзело, то с тези фрагменти от площада пред кметството на Виена, това сигурно ще се случи. Още на 16 ноември, 37 дни преди Коледа, се подредиха 963 щанда и сътвориха особена атмосфера, при не напълно зимни температури.

Туризмът превключва на турбо-режим. От години насам коледните базари способстват за стопански взрив. Във Виена чакат приходи в размер на 60 млн. евро от проджабите единствено на тези щандове. Близо 8 млн. души се планува да ги посетят като единствено половината от тях ще бъдат виенчани. Така е и в Берлин, и в Цюрих - на всички места в немскоезичния свят.
 © Българска телеграфна агенция
Католическата черква подлага на критика това. На фона на цялата пазарна еуфория, нейни представители обръщат внимание, че Коледа не е единствено културен празник на светлините и яденето, а празненство на Христовото рождение. Ноември в християнския календар е месец за удостояване на умрелите и е прекомерно рано за тостове.

Протестантите също се включват сериозно в полемиката. Чрез ранното отваряне на коледните базари се губи от магията на предпразничното въодушевление и то се слива с всекидневието. Религиозната традиция повелява щандовете тази година да отворят на 2 декември и да се приберат в деня преди Рождество, 24 декември.
 Ботаническата градина в Берлин блестна в коледни светлини (ГАЛЕРИЯ) Ботаническата градина в Берлин блестна в коледни светлини (ГАЛЕРИЯ)
Коледното въодушевление превзема и Берлин. Ботаническата градина в немската столица блестна в празнични светлини. 100 годишен бук, украсен с лампичк...
 Коледните базари стават зимни поради опасения от дискриминация Коледните базари стават зимни поради опасения от дискриминация
В някои от огромните градове в Белгия празничните декемврийски базари към този момент няма да се назовават коледни, а зимни. Причината да се заобикаля асоциацията с К...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР