Близо 700 хиляди оръжия са регистрирани в службата за контрол

...
Близо 700 хиляди оръжия са регистрирани в службата за контрол
Коментари Харесай

Безумие! Стотици хиляди българи притежават оръжие!

Близо 700 хиляди оръжия са регистрирани в службата за надзор на общоопасните средства в Министерство на вътрешните работи и макар намаляването на популацията те нарастват през последните години.

А случаят с детето на Явор Божанков не е единствен през последните години.

Последният сходен случай беше във Враца на 13 април. Тогава 11-годишно момче взе въздушната пушка на дядо си от двора и несъзнателно простреля в главата 2-годишното си братче.

Пневматичните оръжия се записват в Министерство на вътрешните работи, макар че няма процедура за позволение за притежанието им. Дядото стрелял с нея да гони гаргите.

Малкото дете бе оперирано в “Пирогов ” и лекарите три седмици се бориха за живота му в реанимацията на болничното заведение, изписано бе едвам преди дни.

Ситуацията е сходна на тази с оръжието на предприемача Димитър Бонзов, който оставил револвера си без контрол в двора на къщата, до момента в който околните чествали. Имало няколко деца, едно от които - това на Божанков, стреляло несъзнателно. Личното оръжие на Бонзов е законно.

Дори да бъде упрекнат за причиняване на междинна телесна щета и даване на оръжие на
малолетно, наказванията в тези случаи са условни присъди съгласно правосъдната процедура у нас. Особено при хора с чисти досиета, какъвто е Димитър Бонзов.

При обвиняване разрешителното му ще бъде отнето. Пистолетът към този момент е конфискуван като доказателство по делото му, само че няма да може да носи други оръжия. В закона за огнестрелните оръжия ясно са посочени възбраните за носенето им.

Недопустимо е откритото носене на оръжие на публични места, с изключение на при реализиране на охранителна активност. Това важи изключително за всеобщи мероприятия - спортни, политически, културни, синдикални и други.

Забранено е влизането с оръжие в заведения, както и в църкви и манастири.

От тази година с смяна в закона не може да се върви с пищов и в лечебни заведения, учебни заведения, университети.

Законът санкционира също и носенето им след приложимост на алкохол и опиати.

В случая с предприемача Бонзов той е бил в дома си в Арбанаси, а не на публично място, само че е нарушил другата значима наредба на закона - за съхранението на револвера, който, както стана ясно, е бил с патрон в цевта и свален предпазител, оставен на налично място.

Оръжията се съхраняват в железни каси, които са неподвижно закрепени и заключващите се. Това важи за физически лица на непрекъснатия им или сегашен адрес.

Когато огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват по сегашен адрес, физическите лица подават заявление за известяван до районното ръководство на Министерство на вътрешните работи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР