Градоначалникът на Скопие Петре Шилегов спря изграждането на 95 барокови

...
Градоначалникът на Скопие Петре Шилегов спря изграждането на 95 барокови
Коментари Харесай

Нов кмет в Македония спря части от спорния проект "Скопие 2014"

Градоначалникът на Скопие Петре Шилегов спря построяването на 95 барокови фасади в центъра на столицата, поръчано като част от плана " Скопие 2014 ", оповестиха македонски издания. Планът беше да се промени образът на редица здания в столицата по този начин, че да добият бароков тип и да основат единна визия на градския център.

Шилегов, определен на локалния избор през октомври, към този момент разгласи, че Скопие се отхвърля от панорамно " виенско колено " над река Вардар, което също е част от плана.

В България " Скопие 2014 " се прочу най-много с редица статуи и монументи, свързани с персони, които са част от българската история. Проектът, стартират от уравлявалия съвсем 10 години някогашен министър председател Никола Груевски, обаче включваше изцяло преустрояване на градския център и импозантни здания на разнообразни държавни институции, в това число музеи.

За уеб страницата " Сакамдакажам.мк " Шилегов е декларирал, че наредбата, която е дал, е " джука " и че разноските, планувани за спряната активност, са били планувани към 90 милиона денара (близо 1.46 милиона евро) - " пари от жителите, които ще бъдат спестени. " Същевременно за плана към този момент са изхарчени десетки, а съгласно някои разбори даже стотици милиони евро.

Допълнително ще се вършат разбори какво да се случи със постройките. Преди по-малко от два месеца македонският министър на културата разгласи, че " Скопие 2014 " е " вирус " и че планът би трябвало да се сложи под карантина

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4588)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР