Градът може да е привлекателен само ако разполага с внимателно

...
Коментари Харесай

Място под линия

Градът може да е прелъстителен единствено в случай че разполага с деликатно проектирано обществено пространство, което да предизвиква градския живот и да го прави по-приятен за хората. Това е тезата на Ян Геел, знаменит проектант и урбанист, развита в придобилата огромна известност книга " Градове за хората " (издадена в България през 2016 година от " Жанет 45 " - бел. авт.). Добър и огромен в размаха си образец за това е нашумялата самодейност Underline в Маями, при която 1 6 км дълъг кулоар под външната линия на метрото от пустота поетапно в идващите години ще се трансформира в зелена зона за пешеходно напредване, отдих, спорт, другарство и изкуство.

Наскоро планът се подреди измежду спечелили в пилотното издание на дизайн премиите на списание Monocle в категория най-хубава градска интервенция. Приликите с трансформиралия се към този момент в емблема за сполучлива намеса в общественото пространство High Line в Ню Йорк са напълно нарочни. " High Line линията дружно с други градски паркове служи за образец и ентусиазъм за нас ", споделя в диалог с нас Мег Дали, движещата мощ зад плана. Разликата е, че действието в Маями се развива под линията на метрото, до момента в който в " Манхатън " то е във височините върху недействащите към този момент жп линии. Двата плана дружно с други начинания за облагородяване на градски зони са се обединели в мрежата High Line Network, водени от задачата за едно ново потомство от обществени пространства във времена на мощно застрояване и липса на зелени площи.

В Маями всичко стартира с персоналния възторг на Мег Дали, която през 2013 година си чупи двете ръце и внезапно се оказва пешеходец в Маями. Трудна задача на място, в което връзката сред обособените градски площи е допустима най-много с добре построената инфраструктура на публичния превоз и с автомобил. Неспособността на Мег да кара до физиотерапията й постанова потреблението на метрото и ходенето пешком. Тогава тя открива, че най-бързият път минава под трасето на линията на метрото, което през юли месец предлага по този начин търсените в топлия климат сянка и шир. Оказва се, че тя е единственият човек, който се осмелява да се движи там пешком. Така се заражда концепцията за облагородяване на изоставените пространства под външната линия на метрото в Маями.

Зад триумфа на плана се крият дълголетен труд и старания от страна на образуваното за случая съдружие " Underline и другари " за привличане на сътрудници и съидейници. В момента реализацията е допустима с помощта на помощта на щата Флорида, Министерството на превоза на Съединени американски щати, Региона на Маями, Общината и частните дарения. Крайната цел е линията сред спирките Brickell и Dadeland (7 спирки) до 2024 година да се преобрази в 16 км парк-коридор, който да свърже обособените градски елементи и да направи живота по-хубав. С архитектурната задача се захваща известното ландшафтно студио James Corner Field Operations, в чието портфолио са огромни намеси в града като нюйоркския High Line и Tongva парк в Санта Моника. При Underline стремежът е да се направи извънредно място, въодушевено от даденостите на Маями, което да усъвършенства живота на хората - локални, преминаващи директно за работа, колоездачи, тичащи и пешеходци. Потенциалът на новия регион дава опция за разгръщането на разнородни стратегии, свързани със спорт, изкуство, обществени тематики и доста други, които да основават чувството за общественост в огромен град като Маями.

В края на предходната година се открива първият сектор от съвсем километър при Brickell Backyard. Според Мег Дали тази част, въпреки и най-малка, е и най-сложна заради огромната натовареност на района; то е наоколо до финансовия център на Маями. Мястото към този момент разполага с велоалеи, пешеходни направления, баскетболно игрище, фитнес навън, градини, места за хранене, игра и отмора.

Реакциите на хората са извънредно позитивни и макар наложените от пандемията ограничавания локалните се събират да играят шах на особено направените маси за това, практикуват йога или просто се любуват да бъдат навън. " Ковид рецесията докара до забавяния по плана, само че пък и върна още веднъж желанието на хората към дейностите навън ", добавя Дали. По случай оценката от Monocle в изявление за едноименния подкаст на медията един от архитектите от студиото споделя, че задачата им е била посредством силата на дизайна да проектират отличимо пространство, само че добре обвързвано със заобикалящата го среда. Дизайн решенията изпъкват най-много със особено създадени градски мебели като столове, пейки, маси и други, положителното осветяване и преобладаващия зелен цвят, който алегорично свързва парка с природата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР