Говорят експертите по темата, които има какво да кажат за

...
Говорят експертите по темата, които има какво да кажат за
Коментари Харесай

Ива Дойчинова: Личният почерк отличава добрия журналист от масата (втора част)

Говорят специалистите по тематиката, които има какво да кажат за положителната, чистата публицистика и които ще правят оценка претендентите в състезанието  на най-големия интернет портал Dir.bg.

Продължение на изявлението. Първата част можете да видите:

- Кой беше последният журналистически материал, който Ви впечатли?

- Мисля, че изявлението на Опра с Мегън и Хари стана мотив още веднъж да забележим висшия пилотаж в публицистиката. Освен умелото боравене с деликатните тематики, свързани с живота на кралското семейство, Уинфри има едно извънредно качество: доста леко и живо води диалога. Задава въпроси даже с очи и разяснява с мимиката си. Напоследък проследявам и цели планове, които демонстрират личен жанр и мнение даже със структурата на медията. Това са Healthnews.bg, изработен от младия Атанас Георгиев. Сайт, ориентиран единствено към " здравото " в новините към ковид и освен и непосредствено назоваващ погрешното. Другият ми персонален любимец е уеб сайтът toest.bg.

- Помните ли Вашето персонално начало в публицистиката?

- Като стажант в стратегия " Хоризонт " на БНР направих изявление с Радой Ралин. Той ме предложения в дома си в кв. " Изток " за дълъг, бездънен и доста непосреден диалог. Цялото изявление трябваше да влезе в Златния фонд на БНР, както даде обещание моят наставник, само че май си е останало единствено заричане, тъй като не го открих откакто се завърнах в публичното радио. В такива случаи остават спомените за думите. Радиожурналистиката, в случай че не се цифровизира и резервира, си остава " писане във вода ". Има нещо красиво в тази краткотрайност.

- Какво дава и какво взема тази специалност съгласно Вашия персонален опит?

- Професията дава име, в случай че успееш да си го създадеш, да бъде положително и да го пазиш такова. А името е всичко, което сигурно имаме и сигурно остава. Популярността нормално дава. Понякога и мотиви за офанзиви от жълтата преса, само че това към този момент не ме е засегнало по този начин, че да отвръщам съществено.

- Има ли млада армия публицисти съгласно Вас, които да дадат вяра за положителната публицистика?

- В Радио " София " несъмнено има. Нашият екип е доста млад, отворен да се учи, любопитен и с непрекъснат блян към точност. Много е значимо за мен да ги подбутвам към онази прохлада, която носи младостта. Личният почерк, още веднъж ще го повторя, е това, което отличава яркият и забележим публицист, от масата. Има някои планове на млади студенти, които творят с доста хъс и гражданска позиция, какъвто е да вземем за пример " Слово 111 ".

- Винаги, само че изключително в последно време, публицистиката е била обект на мнения от хора отвън нея - справедлива ли е, не е ли, чиста ли е, добра ли е. Как ви се коства - мъчно ли се поддържа хигиена на информацията в днешно време и по какъв начин успявате да го вършиме във Вашата медия?

- БНР е медията с най-висока степен на публично доверие в последните години и това е звание. Едно от основанията за това е, че е социална, т.е. обществото посредством налозите си дава своя персонален запас това да е по този начин. Другата значима причина е смелостта на екипите в БНР, които отстояват стандартите в специалността с цената на протести. Свидетел съм на рецесията от 13 септември 2019 година със прекъсването на стратегия " Хоризонт " и зная, че е в действителност мъчно да работиш умерено в такива времена. Но в случай че нямаш гръбнак - нямаш нищо в тази специалност.

Следва продължение на интервюто на Ива Дойчинова пред Dir.bg.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР