Говорител на властите в северния щат Тигре каза, че Еритрея

...
Говорител на властите в северния щат Тигре каза, че Еритрея
Коментари Харесай

Етиопия обвини Еритрея в пълномащабна офанзива срещу щата Тигре

Говорител на управляващите в северния щат Тигре сподели, че Еритрея е почнала пълномащабно нахлуване по границата на страната със Северна Етиопия, което най-вероятно е ескалация на напрежението от предишния месец, съобщи Асошиейтед прес.

Еритрейците се бият дружно с етиопските федерални сили, в това число командоси и съюзнически милиции, сподели Гетачеу Реда, консултант на президента на северния щат Тигре, Етиопия. „ Еритрея разполага с цялата си войска, както и с бойци от запаса. Нашите сили героично пазят своите позиции “, написа той в Twitter.

Еритрейските сили се биеха паралелно с етиопските федерални войски в Тигре , когато военният спор стартира през ноември 2020 година Войната се възобнови през август след мъртвило по-рано тази година. Смята се, че спорът е лишил живота на десетки хиляди хора и е оставил милиони без базови услуги за повече от година , откъсвайки ги от света.

Пълното влизане на Еритрея във войната със северния етиопски щат Тигре наподобява ще усложни всички мирни старания сред водачите на Тигре и етиопския министър председател Абий Ахмед.

Той възвърне двустранните връзки с Еритрея откакто пристигна на власт през 2018 г . Това доближаване обаче се възприема с съмнение от управляващите в Тигре, за които еритрейският президент Исаяс Афверки остава зложелател две десетилетия откакто Етиопия и Еритрея водиха кървава гранична война.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР