Говорихме за еврозоната. Казал съм, че всички държави-членки имат правото

...
Говорихме за еврозоната. Казал съм, че всички държави-членки имат правото
Коментари Харесай

Борисов твърдо за кохезионната политика: Еврофондовете са жизненоважни

Говорихме за еврозоната. Казал съм, че всички държави-членки имат правото и задължението да станат членове на еврозоната. Всички тези, които дават отговор на критериите могат да се причислят. България е на добър път, държавният дълг е едни от най-ниските, бюджетният недостиг е чужд тук, безработицата пада, България е постигнала сериозен прогрес. И при действителната конвергенция има действителен прогрес. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на взаимната конференция с премиера Бойко Борисов в НДК.

Юнкер уточни, че обект на общото съвещание сред еврокомисарите и българските министри са били и газовите доставки в района. "Като комисия поддържаме упоритостите, дефинирани от българското държавно управление, тъй като считаме, че газовите доставки би трябвало да са свързващи, а не разделящи. В това отношение ние в действителност вървим в една и съща тенденция ", уточни Юнкер.

Премиерът Бойко Борисов бе безапелационен, че в границите на българското председателство страната ни ще пази запазването на кохезионната политика. По думите му европейските фондове са жизненоважни за България, новоприетите страни и тези, които занапред ще се причислят към Европейски Съюз.

"Темата Западни Балкани е доста ясна и Юнкер ще каже и повече след обиколката си. Но моята увереност е, че, в случай че ние в този момент дадем вероятност да се построи инфраструктура на Балканите, това ще даде опция в Европейски Съюз за повече вложения, туризъм, доближаване на културите на хората в целия съюз. Разбира се, и Турция, и Русия са огромни съседи на Европейски Съюз и тези връзки би трябвало доста деликатно да се обсъдят. Ние ще бъдем постоянно солидарни с решенията, които се взимат по време на съвещанията на Европейски Съюз ", разяснява министър-председателят.

Борисов си пожела "скоро бял пушек да излезе от Берлин " и страната ни да получи поддръжка от новото немско държавно управление.

В рамките на втория ден от визитата на еврокомисарите бе подписан и най-големият контракт за вложения по "плана Юнкер " (повече по тематиката -
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР