Говорих вчера със Светия синод, Негово Светейшество българският патриарх и

...
Говорих вчера със Светия синод, Негово Светейшество българският патриарх и
Коментари Харесай

Митрополит Гавриил: Надяваме се другата седмица патриарх Неофит да бъде изписан

Говорих през вчерашния ден със Светия синод, Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е минал сполучливо през интервенцията след строшаване на горната част на лявата бедрена кост. Патриархът се възвръща и се надяваме, че през идната седмица ще бъде изписан от болничното заведение, сподели пред Българска телеграфна агенция Ловчанският митрополит Гавриил.

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит беше опериран сполучливо на 11 май в УМБАЛ " Софиямед " след строшаване на горната част на лявата бедрена кост.

Канцеларията на Светия синод заяви, че на 10 май Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е претърпял случай в патриаршеския дом в Софийската митрополия, вследствие на което е приет в болница в УМБАЛ " Софиямед ".

" При направените проучвания е открито строшаване на горната част на лявата бедрена кост. След нужна подготовка ще последва здравна намеса. Светейшият патриарх е в устойчиво положение и се моли за чедата на Родната ни Православна черква. Призоваваме клира и правилния боголюбив народ да се молят за бързото възобновяване на Негово Светейшество, както и да одобряват за достоверна информацията, оповестена само от Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия ", се споделя в известието на Българската патриаршия от 10 май.

" Негово Светейшество патриарх Неофит стартира да прави и извършения за оживление, ще има възстановителни и рехабилитационни процедури за неговото възобновяване ", изясни пред Българска телеграфна агенция Ловчанският митрополит Гавриил. Той акцентира, че " след интервенцията, новините за здравословното положение на патриарх Неофит са положителни ".

Светият синод на Българската православна черква - Българска патриаршия още не е получил решението на Вселенската патриаршия за Православната черква на Република Северна Македония

Сложно е да се разяснява решението на Вселенската патриаршия за Православната черква на Република Северна Македония, тъй като нещата не са доста ясни и Светият синод на Българската православна черква - Българска патриаршия още не е получил това решение, сподели Ловчанският митрополит Гавриил.

Вселенската патриаршия е признала Православната черква на Република Северна Македония под името Охридска, заяви Патриаршията на интернет страницата си на 9 май. Това е станало с решение на съвещание на Светия синод под председателството на Вселенския патриарх Вартоломей.

По въпроса за решението на Вселенската патриаршия би трябвало да има съвещание на Светия синод на БПЦ-БП, само че то ще се съобрази със здравословното положение на патриарх Неофит, сподели митролопит Гавриил.

" Вчера приказвах със секретариата на Светия синод и още не е получен точният текст на решението. Той би трябвало да се получи и да се преведе, и тогава по-точно можем да разясняваме и да вземем отношение ", изясни Ловчанският митрополит.

" Църквите се равни, а Вселенската черква е първа сред равни и автокефалия може да даде Църква Майка на дадена черква, която е към нея. От 20-те години на предишния век Македонската черква е под юрисдикцията на Сръбската православна черква и ние чакахме Сръбската православна черква да й даде автокефалия. По каноните, те по принцип имат право да дадат автокефалия, само че и би трябвало да забележим какво е решението на Вселенската патриаршия за Православната черква на Република Северна Македония, откакто бъде преведено ", сподели митрополит Гавриил.

Той изясни, че Църквата Майка е тази, която има право да смъкна схизма, в случай че е наложена на някоя черква, и да даде автокефалия. Това може да го направи и Всеправославен събор, добави Ловчанският митрополит Гавриил.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР