Говоренето тихо и с нормален тон произвежда течни капчици, толкова

...
Говоренето тихо и с нормален тон произвежда течни капчици, толкова
Коментари Харесай

Ето как коронавирусът се разпространява с говорене

Говоренето безшумно и с естествен звук създава течни капчици, толкоз дребни, че могат да останат задоволително дълго във въздуха, с цел да влезнат в поемания от други хора въздух и са евентуална заплаха от заразяване с COVID-19. Аерозолите, образуващи се при диалог на инфектирани хора могат да съставляват опасност за други, дори намиращи се на доста разстояние и в закрити пространства, изключително при неприятно проветряване. За тази заплаха описа американското здравно издание STAT, базирайки се на научни изявления и мнения на биолога от Харвардския университет Матю Мезелсън във връзка проучване, в хода на което посредством лазер били визуалзирани разпръскващите се във въздуха капчици при изговаряне на фразата „ останете здрави “. Публикацията показа в детайли и съветската осведомителна организация „ Россия сегодня “.
Видео от опита е оповестено с резултатите на проучването в сп. „ New England Journal of Medicine. Ето какво още написа по този мотив цитираното издание STAT:
Въпросът дали коронавирусът може да съществува във формата на аерозоли се разисква интензивно от няколко седмици. Според оповестено през март изследване, този вирус може да се намира в разсипано положение във въздуха при съществуването на особени условия, в това число, когато инфектирани хора са на интубация или им се ползват други процедури. Обаче новото проучване, оповестено в сп. „ New England Journal of Medicine “ навежда на мисълта, че новият ковид може да се предава от човек на човек просто по време на диалог .
По думите на цитирания биолог от Харвардския университет Матю Мензелсън, огромните частици, които се образуват при кихане или кашляне остават във въздуха единствено в продължение на известно време, след което падат под въздействието на гравитацията, обаче по време на дишане и диалог се създават по-малки и по-многочислени частици, които са прекомерно дребни, с цел да се утаят . Тези аерозоли след това могат да се придвижват от слаби въздушни потоци, зараждащи, когато хората вървят в стаята, при съществуване на течение от отворени прозорци и порти, а също при работещи вентилатори, създаващи потоци на въздуха.
По-големите капчици, утаяващи се на повърхностите, също могат да провокират заразяване, в случай че хората ги допрян, а по-късно пипнат лицето си. В подобен случай тези капчици и всевъзможни, съдържащи се в тях вируси, попадат в горните дихателни пътища, откъдето, при шанс могат да бъдат изхвърлени с носния секрет или глътнати преди да съумеят за провокират заразяване. За разлика, аерозолите са толкоз дребни по мярка (няколко микрона или няколко десетхилядни от инча), че проникват надълбоко в белия дроб и заразяват клетките там.
Визуализацията
В хода на проучването група експерти, ръководена от Филип Анфинруд и Адриан Бекс от Националните институти по здравето на Съединени американски щати предиздвикали доброволци да произнесат фразата „ оставайте здрави “ в отверстие на картонена, черна от вътрешната страна, кутия и употребявали зелен лазер за основаване на светлинен екран примерно на 10 сантиметра от отверстието, а по-късно, когато хората произнасяли фразата, учените фиксирали всички капчици, достигащи тази светлинната завеса. Видеокамерата на „ iPhone 11 Pro “ фиксирала приближаващите се капки, които предизвиквали неголеми разпръсквания при прекосяване през светлинния екран и това разрешило на учените да дефинират техния, размер.
„ Образува се голямо количество аерозолни капки “, оповестяват учените и прецизират, че при изговаряне на звука «th» в думата healthy (здрави) се създавало най-голямо количество капки. При по-силен глас, се образували по-голямо количество капки (347), в сравнение с при по-спокоен (227).
Когато доброволците произнасяли фразата „ оставайте здрави “ през навлажнена забрадка, количеството капки, попадащи в картонената кутия се свеждало до нула , посочил още опитът.
Учените не са провеждали премерване на това какъв брой надалеч могат да бъдат пренасяни във въздуха дребните капчици и какъв брой дълго могат да остават във висящо положение при друго положение на окръжаващата среда. Освен това, в хода на опита не били употребявани никакви вируси , отбелязва още цитираното издание и показва, че в предходни проучвания, оповестени в сп. „ New England Journal of Medicine “, е изработен извода, че дребните капчици, съдържащи ковид, са способни да минават в аерозолно положение .
С предходни проучвания, нямащи отношение към COVID-19, показва още цитираното издание, е открито, че капките, изпускани по време на диалог, са по-малки по мярка, от зараждащите при кашляне или кихане, поради което точно те наподобява могат да остават висящи във въздуха по-дълго време . Частици с диаметър от 10 микрона – колкото една седма от дебелината на човешки косъм, остават към 9 минути, показва изданието, базирайки се на обява в сп. „ Aerosol Science and Technology “.
Отчитайки обстоятелството, че аерозолите още веднъж започнаха да се преглеждат като вероятен източник на болест с ковид, Мезелсън предлага „ да се носят съответни маски, в случай че наоколо има инфектиран човек и да се проветряват закритите пространства, където участват такива хора или в които са били по-рано “.  Но постоянно е невероятно да се дефинират носителите на вируса, отбелязва изданието и обръща внимание, че съгласно оповестено неотдавна в сп. „ Nature Medicine “ проучване, инфектираните с COVID-19 хора стават преносители на вируса от два или три дни преди да получат признаци на болестта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР