Готвят се реформи съгласно промените в Закона за социалните услугиСоциалните

...
Готвят се реформи съгласно промените в Закона за социалните услугиСоциалните
Коментари Харесай

Социалните услуги на Общината достигат до над 3 хиляди русенци

Готвят се промени според измененията в Закона за обществените услуги

Социалните услуги, предоставяни от Община Русе, доближават до 3150 консуматори, а 1200 лица са наети като личен състав, който поставя нужните грижи за нуждаещите се.

Статистиката стана ясна от първото съвещание на Съвета по въпросите на обществените услуги, основан с решение на Общинския съвет. Освен разбора на положението и успеваемостта на обществените услуги в Общината за миналата година, на него бяха разисквани и опциите за помощ на децата и младежите от Центровете за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с увреждания, които са навършили 25-годишна възраст и не дават отговор на профила на обществените услуги. След изразените мнения на експерти в сферата присъстващите се сплотиха към концепцията, че адаптирането на децата и младежите към нова среда крие извънреден риск за живота им, заради което към този миг в техен интерес е да не се подхващат ограничения по преместването им.

Сред тематиките на съвета бе потребността от реформиране на Дома за остарели хора „ Възраждане “ в сходство с новия Закон за обществените услуги и стандартите за качество на резидентна грижа. За задачата следва да се създаде План за деяние за реформиране на Дома за остарели хора до 2025 година, който да включва разбор на наличната материална база, с която разполага профилираната институция, правене на оценки на потребностите на настанените в институцията консуматори, изследване измежду личния състав, който е зает с даването на услугите в дома. Съгласно методиката за промяна, изпратена от общественото министерство, в Плана за реформиране ще бъдат включени членове на Съвета по въпросите на обществените услуги и други заинтригувани страни.

Съветът по въпросите на обществените услуги цели да подкрепи разбора на потребностите от обществени услуги и успеваемостта им общинско равнище, както и да дава оферти за възстановяване качеството им. В състава му се включват представители на териториалните структури на Министерството на труда и обществената политика, Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и науката, Министерството на вътрешните работи, общински съветници и други държавни органи и висши учебни заведения, учащи обществени служащи на територията на общината и региона.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР