Готвят голяма промяна, която засяга всички шофьори у нас. Демократична

...
Готвят голяма промяна, която засяга всички шофьори у нас. Демократична
Коментари Харесай

Шофьорите могат да са доволни - вижте каква важна промяна ще обхване всички водачи

Готвят огромна смяна, която визира всички водачи у нас. " Демократична България " (ДБ) ще внесе промени в Закон за придвижване по пътищата да отпаднат всички стикери от предното стъкло на колите.

Мотивът на някогашния министър на електронното ръководство Божидар Божанов е, че може да се злоупотреби с информацията в чиповете в стикерите за годишен механически обзор и да възникне риск за сигурността.

" Ако някой разполага с технологията, която е наречена RFID антена може да прочете наличието на чипа, който се намира в стикера за годишен механически обзор на стъклото на всеки един автомобил ", твърди Божидар Божанов. Според него достъп до част от данните може да улесни незаконните дейности на избрани лица.

" Службите знаят за този проблем. Оценили са неговите опасности и то като може би не чак толкоз високи за съответните лица вид основен прокурор, ръководител на Народното събрание, само че този риск не включва единствено този сюжети. Крадци на коли могат да употребяват тези данни ", съобщи за Българска национална телевизия депутатът от ПП-ДБ.

От транспортното министерство обявиха, че информацията, която е вписана в стикера, е напълно за техническите данни на автомобила:

" Електронното разчитане на чиповете от стикерите за техническите прегледи и на регистрационните номера могат да бъдат направени единствено с техническо средство и на разстояние не по-голямо от 15 метра.

Не е допустимо следене на придвижването на транспортните средства от разстояние. Технологията е идентична с различаване на номера посредством камери за автоматизирано различаване на номерата ".

Стикерът съдържа избраната при техническия обзор екогрупа. В чипа на стикера са вписани и механически данни за автомобила – възможно натоварване на осите, тип гориво, дали е таксиметров автомобил и други, които биха били от изгода на контролните органи, като в него не се съдържат данни за VIN номера и за идентифициране на притежателя на автомобила.

От министерството прецизират, че в стикера не се съдържат данни за идентифициране на притежателя. Автомобилите със специфичен режим на придвижване минават механически прегледи в избрани от тях пунктове.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР