Гоце Делчев е един от най-значимите български революционери. Фактът, че

...
Гоце Делчев е един от най-значимите български революционери. Фактът, че
Коментари Харесай

Потомък на Гоце Делчев: Никога не е казвал, че е македонец

Гоце Делчев е един от най-значимите български революционери. Фактът, че Скопие отхвърля да одобри българските корени на Гоце Делчев, дава мотив да представим познати обстоятелства за него.

Георги Чопов е потомък на революционера. Баба му Лика е внучка на Гоце Делчев.

Според Чопов, Гоце Делчев е не по-малък кумир от Васил Левски. „ Никога той не е казвал, че е македонец. Най-благият лозунг, който характеризира този мой роднина е: Аз разбирам света като поле за културно състезание на народите ", показа Чопов пред БТВ.

Един от най-нежните български поети Пейо Яворов е най-близкият другар, сподвижник и биограф на Гоце Делчев. Двамата се бият дружно за свободата на Македония в една и съща чета, предвождана от Гоце. Още приживе Яворов посвещава на Гоце пет стихотворения- четниците ги запяват незабавно, тъй като един от тях измисля музиката. Убийството на Гоце Делчев надълбоко наранява поета. За да резервира паметта за него, Яворов написа първата му биографияНа връщане от фронта по време на Балканските войни, поетът отива в с. Баница - лобното място на Гоце и открива костите му. Те били скрити в локалната черква. Иво Милтенов е организатор на къщата-музей на Яворов. Той изясни, че поета събира останките в едно ковчеже и ги връща назад в България. До 1946-та година тленните остатъци на Гоце Делчев се съхраняват в урна от Илинденската организация.

Външният ни министър Екатерина Захариева изрично отхвърли датата, която предлага Скопие. „ Много ми се желае да гледаме в бъдещето и е неуместно да честваме дати, свързани с Коминтерна и Тито. Няма по какъв начин да тази дата да бъде чествана, това ние в никакъв случай няма да го приемем”, съобщи Захариева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР