Готова ли е Община Русе да предостави тези паметници на

...
Готова ли е Община Русе да предостави тези паметници на
Коментари Харесай

Жива охрана и камери пазят демонтираните паметници на Ленин и Георги Димитров в Русе

Готова ли е Община Русе да даде тези монументи на частен вложител, пита Мариан Димитров

След съвсем 8 години, паметниците на Ленин и Георги Димитров в Русе отново са на дневен ред. На сесията през вчерашния ден, след запитване на Мариан Димитров, стана ясно, че двата монумента са прибрани на несъмнено място и се пазят от жива защита и са под непрекъснато видеонаблюдение от 2000 година

Причината да се заприказва още веднъж за тях е желанието на предприемача Любен Рабчев, декларирано през 2014 година, да ги получи и да се погрижи тези соц знаци да станат част от негов парк, който да притегля посетители и туристи. Преди две години случайно попаднахме на паметниците на Ленин и Георги Димитров, само че информацията, получена за тях тогава, бе много семпла, осведомят от.

Заснетият от екипа на медията материал обаче породи въпроси – защо в главата на Ленин има изрязана дупка, а такава няма при Георги Димитров?

Обясненията отпреди две години са от хора, участвали на демонтажа на двата паметника. Възможно е информацията да не е изцяло точна, само че това описаха те импровизирано.

Двете фигури са излети от бронз, като Ленин е юридически от съветски експерти. Във вътрешността на фигурата има особено скеле от железни греди. Предназначението му е да държи фигурата в устойчиво изправено положение и да не разреши тя да се смачка под личната си тежест. Най-любопитното е, че в главата на Ленин е имало и специфична златна плочка. За да не бъде открадната след демонтажа на паметника, мястото е било изрязано, а златната плочка би трябвало и до през днешния ден да се съхранява някъде в постройката на общината на отговорно бранене, споделиха тогава хора, които персонално са взели участие в операцията.

Целта на златото е била да даде по-добра контактност за привличане и отклоняване на мълниите и светкавиците при стихия, т.е. самобитна гръмоотводна система. Плочката е била обвързвана със стоманено въже, което е прекосявало през вътрешността на фигурата и през гредите и е стигало в основата на постамента.

За разлика от Ленин, Георги Димитров е юридически от наши експерти, въпреки и по съветска технология, само че в неговата структура такава златна плочка, не е открита. Затова пък бронзът, от който е направен, е бил задоволително необичаен и безценен. Затова предходната общинска администрация е решила да употребява паметника като донор на материал за ремонтно-възстановителни действия, свързани с шадравана пред Историческия музей. При реставрацията на фигурите в шадравана е установено, че липсва едното морско конче. Трябвало е да се направи шаблон и да се отлее отначало фигурата му, само че е липсвал главният материал със свойствата, патината и спецификата на останалите бронзови детайли от шадравана.

Затова е било решено да се отреже парче от долната част на фигурата на Георги Димитров, което да бъде претопено и да се употребява за отливането на детайл от шадравана.

От отговорите на Общината през вчерашния ден, свързани със ориста на двата паметника, излиза наяве, че те са на предпазване, не е обсъждано настояването от 2014 година на предприемача да ги получи, не е въображаемо в посока да се употребяват за основаване на Алея на социалистическото изкуство в Русе. Така за момента единственият монумент на Георги Димитров в Русенска област си остава този в Новград. Той към момента притегля туристи, които идват особено да го видят и да се снимат с него.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР