Готов съм да поема персонална отговорност!, заяви общинският съветник Георги

...
Готов съм да поема персонална отговорност!, заяви общинският съветник Георги
Коментари Харесай

Община Пловдив губи близо 1 млн. лева заради проект на Титюков, но това май е само началото

„ Готов съм да поема лична отговорност! ”, съобщи общинският консултант Георги Титюков, който единствено допреди няколко месеца бе зам.-кмет по обществена политика и спорт.  Репликата му бе във връзка на полемика на вчерашната сесия на Общинския съвет, на която се гледаха разпределянето на 19 млн. лв. безлихвени заеми. От тях 11 млн. лв. бяха за планове, чийто са били в ресора точно на Титюков, а общинският консултант Слави Георгиев го уточни, че ги е водил неспособно.
Прочетете още
Въпреки опитите на Титюков да изясни, че всичко е наред и такава е практиката във всички общини по реализация на европейските планове, нещата не са напълно по този начин, както бяха показани от водача на партията, която към момента държи ресорите по спорт и обществени действия през Николай Бухалов.

По единия от плановете, за който се гласоподава безлихвен заем в размер на близо 880 хиляди лв., към този момент е получен отвод за верифициране на разноските.  Става дума за „ Изграждане на ефикасна обществена инфраструктура за даване на 7 нови обществени услуги на Община Пловдив ”.

Въпреки че планът бе стартирал още 2018 година, към днешна дата към момента има незнайни по него.  От признатото предложение през вчерашния ден излиза наяве, че при плана за 2,4 млн. лв. е имало доста тежки процедури за координиране и строителство, което направило „ невероятно ”  екипът по ръководство да изготви искане за междинно заплащане.

Поради това построяването на обществената инфраструктура е била финансирана с общински пари, като безлихвени заеми. Когато при започване на тази година от Община Пловдив желаят да се покрият разноските от 880 000 лв., Управляващият орган отхвърля да ги изплати поради нарушавания, които и до ден сегашен не са обществено оповестени.

Нещо повече -  решението на Министерство на регионалното развитие е още от месец май,  а Георги Титюков ловко го е прикрил, поради наближаващите локални избори през тази година.  Освен това въпросната промяна не е била поставена и в бюджета за 2023 година, който се гледа през септември, още веднъж евентуално по същата причина – изборите. В момента решението на министерството е в съда, което съгласно Георги Титюков значи, че вярата има.  Въпреки това на процедура 1/3 от европейското финансиране по този план към този момент е изгубено.



Допреди година предпазените жилища в ЖР " Тракия " не можеха да бъдат въведни в употреба поради сбъркан план, въпреки да трябваше да са готови 

Ситуацията със 7-те услуги извънредно прилича случая с различен огромен обществен план, стартиран от Георги Титюков. Става дума за построяването на обществени жилища на ул. „ Владая ” за близо 10 млн. лв., от които 8 млн. лв. са по европейската стратегия „ Региони в напредък ”. На вчерашното съвещание бе решено да се дадат още 2,1 млн. лв. по него, с което общите размери на безлихвените заеми скача на 5,5 млн. лв..

На въпрос към Титюков какъв брой е финансовата промяна по този план, той решително на микрофон съобщи: 0 лв. и 0 стотинки! Но дали по този начин ще бъде и след отчитането на плана?  До края на годината всички действия по обществените жилища би трябвало да се извършат, а до 15 януари 2024 година да се подаде настояването за окончателното заплащане по плана.

Именно в настояванията за разплащанията по плановете се крие разковничето в ръководството на подобен вид европейски стратегии.  Обичайно при тях се дава задатък сред 20 и 30%, с който да започват дейностите и строителството.

Такъв е и казусът с жилищата на ул. „ Владая ” за 74 обществено слаби фамилии. Първата копка бе през лятото на 2021 година, само че за повече от 2 години Георги Титюков не е изискал нито едно междинно заплащане по него.

Макар на трибуната на локалния парламент Титюков да съобщи, че е подготвен да поеме лична отговорност за тези планове, не  такова бе държанието му пред кореспондент на TrafficNews. На въпрос за какво се дават тези безлихвени заеми, а не се е желало междинно заплащане по строителството на обществените жилища, водачът на „ Кауза България ” съобщи:

„ Проектът се ръководи от външна компания -  „ БИМ консултинг ”, те решиха по този начин ”, трансферира топката общинският консултант. Така при първия план за 7-те обществени жилища „ натовареността ” на екипа не е дала опция за искане за междинно заплащане, а в този момент консултантска компания „ преценя по този начин ”.

Все още не са затворени и поръчките за обзавеждането на обществените жилища. Ако те не се извършат в цялостния си размер до 31 декември, то парите по тях сигурно ще бъдат изгубени.

Защо Титюков не желае междинни заплащания и с какво са значими те?

Както стана дума по всеки европейски план се дава задатък до 30%, а по-късно бенефициентите имат право на едно или две междинни заплащания, съгласно оперативната стратегия.

Когато обаче постъпи искане за междинно заплащане, от Управляващия орган автоматизирано назначават инспекция и одит на плана до този миг. Тогава, в случай че се открият нарушавания – стартират да се постановат корекции или има отвод за верифициране на разноски.

Вероятно терзанието, че това може да се случи преди изборите е предиздвикало ръководителите на плана да не изискат междинно заплащане, а всичко да се прави с пари на общината под формата на безлихвени заеми.

Сега, когато се изиска окончателното разплащане по плана през януари, ще се разбере и дали има нарушавания по него, както и ще се постановат ли финансови корекции. С  други думи – тези 5,5 млн. лв.,  дадени по плана за обществени жилища от парите на пловдивчани, може и да не се възстановят в цялостния им размер.  Дали обаче тогава Георги Титюков ще поеме лична отговорност и по-важното – каква ще бъде тя?



Социалните жилища на ул. " Владая " - всички действия, които не приключат до 31 декември ще се заплащат от парите на пловдивчани

Очаквайте продължение за различен скандален  план и поръчка, на който Георги Титюков е бил възложител!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР