Господин Цанков, министърът на енергетиката наскоро заяви, че правителството е

...
Господин Цанков, министърът на енергетиката наскоро заяви, че правителството е
Коментари Харесай

Изпълнителният директор на ЕЙ И ЕС България Иван Цанков: Инвестирахме в България в трудно за страната време


Господин Цанков, министърът на енергетиката неотдавна съобщи, че държавното управление е твърдо решено да приключи процеса с цялостната либерализация на електроенергийния пазар. Пред какви провокации ще се изправи Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “ в тази връзка?

- Ние, като максимален вложител в бранша на енергетиката за последните близо 30 години имаме вяра, че измененията, към които се стремят министър Петкова и нейният екип ще доведат до един по-прозрачен, еластичен и отговарящ на актуалните трендове пазар на електрическа енергия в страната ни. Ангажирането на специалистите от Световната Банка в процеса и основаването и развиването на Българската Независима Енергийна Борса потвърждават сериозните планове в тази посока.

ЕЙ И Европейски Съюз постоянно е подкрепяла напъните на българското държавно управление за либерализация на енергийния пазар. Добър образец в това отношение е намаляването на цената за разполагаемост на Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “ с 14 на 100 през предходната година.

Доколкото е известно, проблем може да се окажат така наречен „ контракти за разлики “. Как ще се ползва този механизъм, има ли практики в други страни?

- Не считам, че може да се приказва за проблем. Договорите за разлики са механизъм, прилаган сполучливо на доста пазари по света за отбрана на ползите на вложителите, които са вложили средства в построяването на нови и съвременни мощности. По този метод страните подсигуряват, че на пазарите им ще има уреди, които да заменят тези, които би трябвало да бъдат изведени от употреба, като се обезпечава и запазването на сигурността на доставките. Ето за какво предлагането за контракти за разлики в резюмето на Световната банка, е едно от вероятните решения за консолидираното на дълготрайните контракти на свободен пазар. Важно е обаче да се влезе в детайлите на сходен вид контракти, тъй като има доста детайлности и специфики, които следва да се уточнят сред страните, ангажирани в този развой. Вярваме, че в един отворен разговор с Министерство на енергетиката всичко това ще бъде контрактувано, тъй че ползите на всички да бъдат оптимално предпазени и процесът да бъде доведен до сполучлив край.

Какъв баланс ще търсите във връзка с така наречен „ контракти за разлики “?

- Както към този момент загатнах, в този развой ползите на всички участници би трябвало да бъдат оптимално предпазени. В този смисъл би трябвало да се търси същия баланс на възвръщаемост и поети опасности, които има в съществуващите контракти и въз основата на които са направени дълготрайните вложения в нови мощности в българската енергетика.

Ако се приложи разновидността, който е очакван в настоящия модел на Световната банка, ще се наложи ли предоговаряне на дълготрайните контракти с Топлоелектрическа централа „ Ей И Ес Гълъбово “ и с сътрудниците ви от „ Топлоелектрическа централа Контур Глобал Марица Изток 3 “?

- Нашите контракти са изцяло съвместими с един напълно либерализиран пазар и бяха предоговорени напълно неотдавна, като цената за разполагаемост беше понижена след самодейност на Министерство на енергетиката. Дали те ще бъдат дискутирани още веднъж в светлината на предложенията на Световната банка, следва да забележим и разясняваме с нашите сътрудници от Министерството, БЕХ и НЕК откакто е конкретизирана пътната карта за завършване на либерализацията на електроенергийния пазар.

Един от проблемите, които следва да решавате, е обвързван с новия европейски правилник за огромните горивни съоръжения. Вече съобщихте, че четирите ТЕЦ-а сте наели общ съветник. Какво следва?

- В началото на октомври четирите ТЕЦ-а, ситуирани в Маришкия басейн, част от които е и Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “, подписаха контракт с Amec Foster Wheeler Environment and Infrastructure UK LTD, която е прочут съветник в международен мащаб. Целта на този контракт е да бъдат оценени разноските, които нашата централа би трябвало да направи по отношение на изгодите за околната среда, свързани с постигането на емисионните равнища, посочени в заключението за НДНТ. Консултантът има три месеца от датата на сключване на контракта, с цел да излезе със мнение. След това, въз основата на заключенията, които ще получим, ще бъде направена преценка дали разноските, нужни за постигането на сходство с новите условия са оправдани. В случай, че бъде преценено, че те са голословно високи, ЕЙ И Европейски Съюз ще прегледа опцията да изиска дерогация (отлагане) за влизането в действие на повишените правила. Държа да подчертая, че това е единствено догадка, която ще зависи от бъдещите резултати от разбора и нашите изводи, основани на него.

Какви са вероятните сюжети, за които би трябвало да се готвят хората в района и българската енергетика като цяло?

- Централите в Маришкия басейн, измежду които е и Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз “, имат основно значение за сигурността на електроснабдяването в страната. Те са и главен шеф в района и основен сътрудник за мини „ Марица Изток “, които също обезпечават хиляди работни места за хората, които живеят в област Стара Загора.

Аз считам, че тези централи ще продължат да играят основна роля за стабилността на българската електроенергийна система. Несъмнено, бъдещето на енергетиката е във възобновимите източници, само че този преход не може да се случи толкоз бързо. Ето за какво нашите централи ще продължат да бъдат главен дирек за стабилността и салдото на енергийната система в обозримо бъдеще, който ще поддържа навлизането на новите решения и технологии.

Направихте съществено влагане в Центъра за споделени услуги, инвестирате и в редица обществени действия и в екология. Това значи ли, че планирате оставането на компанията в България за много дълъг интервал. Какви са плановете на които залагате?

- ЕЙ И Европейски Съюз постоянно е заявявал, че е дълготраен вложител в българската стопанска система. За нас беше огромна чест и горделивост да чуем оценката на министър Петкова по време на откриването на Центъра за споделени услуги, която съобщи, че “компанията е един от най-големите вложители в българската енергетика и играе извънредно значима роля за енергийната система и сигурността на доставките у нас “.

ЕЙ И Европейски Съюз стъпи в България, в интервал, в които на практика нямаше непознати вложители, подготвени да вложат пари в страната. Ние освен се заехме с един голям по мащабите си план, в които вложихме над 1,3 милиарда евро, само че продължихме да влагаме и все още към този момент сме вложили над 1,6 милиарда в българската стопанска система.

В международен мащаб фокусът ни е върху новаторските решения в енергетиката и съхранението на сила е безспорно едно от тях – сфера, в която ЕЙ И Европейски Съюз е приет за световен водач.

За да предложим още по новаторски решения, през лятото на тази година, дружно със Siemens, сформирахме нова световна компания за технологии и услуги, свързани със съхранението на сила, наречена Fluence. Съвместното начинание ще сплоти десетгодишния индустриално важен опит на ЕЙ И Европейски Съюз в използването на решения за предпазване на сила в седем страни, с насъбрания повече от век от Siemens опит в ръководството на енергийни технологии и световното комерсиално наличие на компанията допълнително от 160 страни. Новата компания ще сплоти потвърдените платформи за предпазване на сила на ЕЙ И Европейски Съюз Advancion и на Siemens – Siestorage, като ще даде и разширени услуги. Fluence ще предлага на потребителите по-широко многообразие от варианти, с които да посрещнат провокациите на бързо изменящата се конюнктура в енергийния бранш. Фирмата ще разреши на клиентите по света по-добре да направляват фрагментирания и бързо разрастващ се бранш за предпазване на сила и ще отговори на неотложните им потребности от разнообразни по мащаб, предоставяйки гъвкави и конкурентноспособни решения за предпазване на сила. Смятам, че работата на новата компания ще подкрепи доста прехода към енергетиката, учредена на възобновимите източници и съм горделив, че ЕЙ И Европейски Съюз има водеща роля в този развой.

Смятам, че решенията за предпазване на сила могат сполучливо да бъдат приложени и в България и ще се веселя да имаме опцията да осъществяваме сходен план в България.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР