Горски педагози от България гостуваха през изминалата седмица на колегите

...
Горски педагози от България гостуваха през изминалата седмица на колегите
Коментари Харесай

Наши горски педагози обменяха опит с австрийски

Горски педагози от България гостуваха през миналата седмица на сътрудниците си в Австрия. Проявата се провежда от българска страна от доктор Анна Петракиева, основен специалист в ИАГ, а от австрийска от Томас Башни, един от основателите на Горската педагогика. В българската група бяха включени специалисти от разнообразни стопанства и предприятия в системата на Министерство на земеделието и Изпълнителната организация по горите, завършили сполучливо първо и второ равнище на образование: Татяна Димитрова от СИДП-Шумен, Иванка Бояджиева от ДГС-Селище, Севдалина Димитрова от ЮЗДП-Благоевград, Оля Генова от Природен парк “Врачански Балкан”, Елена Кайкова от РДГ-Смолян, Люба Грудова от РДГ-Бургас, Андреана Трифонова от ЮЦДП-Смолян, Вера Станишева ЮЗДП-Благоевград и Рилка Бекярова от ДГС-Смолян.
 img_4707  img_4673  img_4500  img_5005
През първият ден от визитата си българската делегация имаше опция да прегледа единственото в страната Техническо учебно заведение по горско стопанство в Брук на Мур, в което се учи и дисциплината Горска педагогика. Школото е с 5-годишен курс на образование, като приключилите експерти получават
подготовка, сходна на тази, която при нас получават учениците в професионалните гимназии.

Българската група беше посрещната от шефа на учебното заведение Антон Алдриан, който направи къса презентация пред гостите си и им сподели базата, в която протича образованието. Школото в Брук на Мур е
извънредно съвременно обзаведено, а образователната стратегия е ориентирана напълно към практиката и към действителната работа на бъдещите горски служащи. По време на престоя си в колежа обучаемите могат да поставят изпити и по свободно избираеми дисциплини, като една от тях е и Горската педагогика. Част от заниманията с учениците се организират в напълно реновирана хижа в Алпите, като наоколо има построени съвременни кабинети, както и доста кътове за игри, в които децата могат да се забавляват, само че и да научат доста за гората и дивата природа. Тук българската група имаше опция да види по какъв начин действително протичат часовете по Горска педагогика.

През вторият ден от визитата си горските педагози посетиха основаното преди 15 година Горско учебно заведение. То е наоколо до Виена, само че е отвън урбанизираните територии и е ситуирано в хубав горски парк. Тук българската група имаше опция да се включи в занимания по горска медитация, както и в урок за лечебните растения и тяхното приложение в козметиката, парфюмерията и храните.

Горското школо разполага и с каравана, в която децата, които живеят отвън столицата могат да проведат своите часове. Освен красивите препарирани животни тук малчуганите могат да видят и да научат какво се случва с животните, в случай че се изхвърлят боклуци в гората или се пали огън отвън избраните места.
През последният ден, по покана на Томас Башни, горските педагози посетиха Министерството на устойчивото развиване и туризма. Башни, който е един от специалистите във ведомството, им сподели рекламните материали, които употребяват при работата си деца, както и книжиките с екологична устременост, които получават най-малките.

В края на визитата си българските горски педагози споделиха пред австрийските си сътрудници, че са подготвени да осъществят част от новите неща, с които са се срещнали, като най-голямо усещане им е направило Горското учебно заведение. През идната година задачата на всички, които се занимават с дисциплината е, такива центрове да бъдат основани и в нашата страна, с цел да могат и българските деца да научат повече за гората и нейните жители, да се допрян до дивата природа и да схванат по какъв начин да я запазят в този момент и в бъдеще.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР