Горивата по родните бензиностанции поскъпват с всеки изминал ден като

...
Горивата по родните бензиностанции поскъпват с всеки изминал ден като
Коментари Харесай

Горивата по бензиностанциите поскъпват всеки ден, до кога ще се вдигат цените?

Горивата по родните бензиностанции нарастват с всеки минал ден като наклонността продължава към този момент повече от месец.
Прочетете още
За последните 30 дни цената на най-масовия бензин А95 се е повишила с 15 стотинки за литър или с 5,86%, демонстрират данните на платформата Fuelo. Ако на 12 юли бензин A95 се е продавал за 2,56 лв. за литър, то през днешния ден междинната му цена на дребно е 2,71 лв. за литър. Подобно е повишаването на този тип гориво и за последните 3 месеца.

Дизелът за последния месец е поскъпнал с 20 стотинки за литър - 8,10%. На 12 юли литър от този тип гориво се е търгувал за 2,47 лв., а в този момент цената е приблизително 2,67 лв. за литър. За последните 3 месеца дизелът е поскъпнал с 16 стотинки, което са 6,18%.

Поскъпване има и при пропан-бутана. като то е с цели 28,41%, което са 25 стотинки за литър . На 12 юли той е коствал 88 стотинки за литър, до момента в който сега е 1,13 лв. за литър. За последните 3 месеца пропан-бутанът е поскъпнал със 7 стотинки за литър, което са 6,6%.

Цената на метана също бележи растеж, като се е повишила с 2 стотинки за кг (1,01 на сто). На 10 юли метанът по бензиностанциите в страната е коствал 1,99 лв. за кг, а в този момент се продава приблизително за 2,01 лв. за кг. За последните 3 месеца метанът е поевтинял с 25 стотинки за кг, което е спад с 11,06%.

Данните в платформата Fuelo демонстрират, че и при четирите типа гориво се окачва цената да продължи да се усилва в околните седмици.

Според специалистите увеличението на цените на горивата няма нищо общо със сезона, а се дължи напълно на повишението на цените на суровия нефт  и на готовите артикули. Суровият нефт на международните тържища пораства, а за това способства намаляването на добивите от страните, експортьорки. В същото време потреблението в Китай и Съединените щати внезапно се е нараснало.

Към днешна дата междинната цена на суровия нефт е 89,75 $ за барел, а единствено преди месец е била 80,64. На същия ден преди 3 месеца черното злато се е търгувало за 74,46 $ за батрел.

Преди дни, ръководителят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев разяснява, че търсенето на дизелови горива е скочило доста осезаемо, което води до повишаване на нефта.

„ Българският пазар беше с доста атрактивни и положителни цени, само че той се управлява напълно от интернационалните пазари ”, съобщи Терзиев. По думите му пазарът на горива в България даже сега “изостава ” в цената. Затова той предвижда, че през идващите седмици най-масовите горива по бензиностанциите ще нарастнат минимално, само че регулярно. Терзиев не се ангажира с точна прогноза до каква степен ще стигне това покачване.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация обърна внимание, че постоянно бензинът е бил по-скъп от дизела, само че сега цените на двете горива са изравнени, като предходната седмица даже е имало обстановка, в която дизеловото гориво е било по-скъпо.

Поскъпването при пропан-бутаната се дължи на това, че този тип гориво още веднъж се продава с данък, изясни ръководителят на БПГА. Според него наклонността в края на лятото е, че с повишаването на другите типове горива цената на пропан-бутана също ще се покачва.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР