Горивата може да са с 15 ст. на литър по-евтини

...
Горивата може да са с 15 ст. на литър по-евтини
Коментари Харесай

Експерт: Горивата може да са с 15 ст. по-евтини

Горивата може да са с 15 ст. на литър по-евтини у нас и няма аргументи те да нарастват. Това сподели в ефира на Българска национална телевизия енергийният специалист Васко Начев. „ Руският нефт, който „ Лукойл “ у нас използва към този момент е с 35 $ на барел по-евтин от сорта „ Брент “, а в това време гледаме по какъв начин цените пълзят нагоре “, посочи той.

 

„ На пазара към този момент се появи ново разбиране „ съветска награда “.

 

За дизела тя е 20 $ за барел и повода е протестът от страна купувачите. Дневно Русия към този момент продава в Европа по 1 млн. барела петрол по-малко от преди. Търговците са внимателни и не знаят, в случай че платят през днешния ден за доставка след 2 месеца, дали ще я получат. Появиха се посреднически организации, работещи единствено с съветски артикули, тъй като към този момент никой не сме да работи непосредствено да контактува “, сподели още специалистът.

Според Начев главната причина за скъпите горива у нас е в дистрибуторите у нас, като най-най-голямата рафинерия у нас работи единствено с трима медиатори. По думите му, значимо е да се види те на какви цени получават горивата и дали те получават огромния марж от цената.

 

„ Крайно време е Комисия за защита на конкуренцията да се намеси и да излезе със мнение,

 

с цел да знае обществото истината и да няма клюки “, счита специалистът.

Според него у нас обаче е извънредно време понятието енергийна беднотия да бъде изпълнено със наличие. „ Тогава няма да има значение дали потребителите са на контролирания пазара или на свободния. Ще има разтърсвания, тъй като хората не са готови да мислят по друг метод, само че ще има по-голяма правдивост. Сега на процедура се субсидират всички и тези, които нямат потребност, „ на калпак “.

Относно прогнозите на „ Булгаргаз “ да по-нататъшно повишаване на природния газ, Начев счита, че със стоплянето на времето ще смъква цените на интернационалните пазари. При скорошно приключване на войната в Украйна пък може да се чака сриване на цените, предвижда специалистът. „ В момента има преструктуриране на енергийните пазари в света. Отказът на Европа от съветския нефт ще отиде в Азия, а потребяваният там - в Европа. Това обаче носи повече неустановеност и по-висока цена “, счита Начев.

В ефира на бТВ Димитър Хаджидимитров, зам.-председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, призна че

 

цените по бензиностанциите са достигнали нови рекордни стойности.

 

По думите му това е най-високата цена, която той помни. Дизелът към този момент се продава над 3,10-3,12 за лв. за литър.

„ Ценообразуването е на всеки 10 дни. Средното поевтиняване на петрола е с 1 или 2 $ “, посочи Хаджидимитров. Той означи, че доста дълго време фирмите у нас са работили с доста дребна надценка, което доста постепенно се е отразило на увеличението на цените. Така специалистът разяснява обстоятелството, че сега на международните тържища има поевтиняване на горивата, а у нас - те нарастват.

По думите му, хората са спрели да пътуват през последните 2 седмици, което в допълнение е повлияло на цените.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР