Горещата вълна и сушата са тласнали дърветата в обширни части

...
Горещата вълна и сушата са тласнали дърветата в обширни части
Коментари Харесай

Във Великобритания дърветата вече реагират все едно е есен

Горещата вълна и сушата са тласнали дърветата в обширни елементи от Англия в режим на оцеляване, като листата окапват или трансформират цвета си вследствие на стрес. Учените назовават това " подправена есен " и предизвестяват, че някои дървета може да умрат вследствие на това, заяви Би Би Си.

Кестенявите листа и ранното опадане на листата са признаци, появяващи се при промяната на сезоните Но дните са доста по-дълги, в сравнение с в ранната есен, с цел да стартират тези естествени есенни процеси. Дърветата реагират по този начин, тъй като са уплашени, споделя Лий Хънт, старши консултант по градинарството в Кралското градинарско сдружение.

Той споделя, че през всичките му 45 години това е една от най-тежките години, които е виждал във връзка с вредите по дърветата в провинцията. Особено са потърпевши по-младите дървета без задоволително дълбока и обширна коренова система, а тези, засадени на бедна почва около пътищата, могат да изсъхнат и да умрат.

Дърветата, които са изгубили единствено няколко листа с малко пожълтяване, би трябвало да се възстановят с задоволително превалявания, способни да провокират " втора пролет ", изяснява той. Има обаче " сериозна точка ", когато дървото не може да попълни водата, изгубена през листата и пред опасността от изсъхване то стартира да пожълтява и да се освобождава от листната маса.

Друга изключителна реакция е да създават повече семена - да вземем за пример жълъди и ядки - в опит да се възпроизвеждат и да оцелеят в бъдещето. Резултат на същите процеси е извънредно ранната поява на плодовет по растенията и храстите. Woodland Trust, който записва сезонните промени, е получил най-ранното до момента известие за зрели къпини - от 28 юни. В него се споделя, че плодовете и ядките узряват по-бързо от всеки път, което " може да докара до злополука за дивите животни ", които се хранят с тях. Същото се следи при глог, бъз и чемшир

Трудно е да се предскажат дълготрайните последствия от сушата, само че специалистите по екология считат, че седмици на изсъхнали пасища и твърда като канара почва в огромна част от Южна Англия ще окажат огромно въздействие върху дивата природа.

В реките и към сушата можеше да се усети години наред. Бързорастящите водорасли могат да задушат останалите растения, блокират светлината. Намаляването на речните равнища понижава местообитанията на риби, земноводни и безгръбначни, засягайки цели екосистеми.

" Тези растения обезпечават жизненоважно местообитание за инсекти и риби и загубата им от екосистемата предизвиква огромни промени нагоре по хранителната верига ", споделя доктор Майк Боус от Британския център за екология и хидрология. " Може да отнеме няколко години, преди растенията да съумеят да се възстановят или наново да колонизират тези наранени от сушата речни сектори и по този начин въздействието на тежките суши може да бъде удължено. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР