Горещата сряда мина под знака и на горещи политически страсти,

...
Коментари Харесай

Вечерни новини: Христо Иванов и Мая Манолова поставиха условия за подкрепа на кабинет; Netflix и Disney може да снимат в България

Горещата сряда мина под знака и на горещи политически пристрастености, които се развиваха в Народното събрание. Предходните дни изявленията и посланията на партиите в подтекста на договарянията за поддръжка на кабинет на " ИТН " бяха по-скоро деликатни и обрани, само че през днешния ден " Демократична България " застана на по-твърди позиции, като желае от партията на Трифонов документално съглашение, което да подсигурява, че ГЕРБ и Движение за права и свободи ще стоят надалеч от ръководството. Това искане идва, откакто предходната седмица от Има Такъв Народ изненадващо оповестиха, че ще беседват и с Движение за права и свободи за възможна поддръжка за кабинет.

Програмата на Народното събрание другояче тази седмица е отдадена главно на чувания на служебни министри по разнообразни тематики. В залата през днешния ден по тази линия бе и Бойко Рашков, който провокира бурни пристрастености в редиците на ГЕРБ с изказвания, че стотици жители са били подслушвани, а някои даже и следени и следени по време на митингите предишното лято. Накрая някогашните ръководещи оповестиха, че са внесли искане за основаване на краткотрайна анкетна комисия, която да проверява дейностите на Рашков в предизборната акция и особено дали са употребени СРС и полицейски сили против симпатизанти и претенденти от ГЕРБ.

Политическата горещина наподобява ще продължи и през целия идващ месец, като народните представители анулираха обичайна си августовска почивка.
НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ " Демократите " желаят писмени гаранции, че ГЕРБ и Движение за права и свободи ще са надалеч от ръководството
" Демократична България " даде нова посока на договарянията за бъдещо ръководство, като изиска от " ИТН " съглашение, което да подсигурява, че ГЕРБ и Движение за права и свободи ще бъдат държани настрани от бъдещото ръководство. От името на парламентарната група Христо Иванов сложи няколко условия към държавно управление на Има Такъв Народ, като по думите му поддръжката на Демократична България зависи от това дали то ще може да се оправи с корупцията и дали ще има явен ангажимент за промяна в правораздаването и смяна в Конституцията. Други условия са визия за изчистване на регулаторите и службите от " корупционни калинки ", а финансовата система - от мръсни пари, да се одобри пакет ограничения, свързани със глобите по " Магнитски ", както и да се следва явен проект за деяние при нова Коронавирус вълна. Лидерът на групата на " Изправи се БГ " Мая Манолова от своя страна също прикани Има Такъв Народ да се дистанцира ясно от Движение за права и свободи и ГЕРБ и сложи като условия за поддръжка дейности за промяна на основния прокурор и Висш съдебен съвет, проверка на държавните управления на Борисов и други След диалози сред двете обединения Иванов и Манолова обявиха, че имат предпочитание да има кабинет към Има Такъв Народ, само че не непременно.
Съставът на новия кабинет публично ще е явен след петъкТова стана ясно от коментар на зам.-председателя на групата на " ИТН " Ивайло Вълчев, откакто в изявлението си Христо Иванов обвърза поддръжката за кабинет на " ИТН " и с поименния му състав. " За нас е значимо персоналният състав на кабинет да бъде селекциониран доста деликатно от хора, които притеглят доверие, само че не повдигат въпроси ", сподели той. Според него би трябвало да се направи изпитание в постоянното държавно управление да се привлекат служебните министри Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков. " Не сме получили мандат, с цел да разгласяваме имена, само че имаме подготвеност. В момента, в който ни бъде връчен мандата, името на премиера ще стане ясно ", отговори Ивайло Вълчев.
Междувременно Корнелия Нинова разгласи, че са постигнали доближаване с Има Такъв Народ по доста от целите си, само че Българска социалистическа партия ще реши за поддръжка на кабинета, също откакто види персоналния му състав.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР