Гореща вълна със звучното име Цербер обхваща части от Южна

...
Гореща вълна със звучното име Цербер обхваща части от Южна
Коментари Харесай

Горещината Цербер мори Европа с 40 °C, след нея връхлита Харон с още по-голям пек

Гореща вълна със звучното име Цербер обгръща елементи от Южна Европа и Северозападна Африка, като през идващите дни се чакат температури, надвишаващи 40 градуса по Целзий. Над 40 ще са градусите в елементи от Испания, Франция, Гърция, Хърватия и Турция, като нашата страна също попада в зоната на нечовешкия зной. В Италия температурите може да доближат до 48,8 градуса C. Код алено е публикуван за 10 града, в това число Рим, Болоня и Флоренция. Във вторник мъж на към четиридесет години умря, откакто колабира в Северна Италия. Работникът е рисувал линии на пешеходна пътека зебра в град Лоди, покрай Милано. Той бил откаран в болница, където по-късно умрял, написа " Телеграф ".
Мерки
Хората са посъветвани да пият най-малко два литра вода дневно и да заобикалят кафето и алкохола, които дехидратират. Една група туристи по улиците на Рим споделиха за организация Ройтерс, че употребяват пръскачки като част от напъните си да се охладят.

Няколко гости на страната към този момент колабираха заради топлинен удар, в това число британец пред Колизеума в Рим. Топлинната вълна Цербер - наречена от италианското метеорологично сдружение на името на триглавото страшилище, което се появява в пъкъла на Данте - се чака да докара до рискови условия през идващите няколко дни. Испания страда от дни при с горещини до 45 градуса C, а през нощта температурите не падат под 25 градуса C. Сателитни фотоси демонстрират, че земята в региона на Естремадура се е нагряла до 60 градуса C във вторник.
Рекорди
Според метеоролозите жегата доближава своя връх в петък. Горещините евентуално ще продължат и през уикенда. Но до момента в който Цербер отминава, на хоризонта се задава идващото адско страшилище. Вълната, наречена Харон на името на лодкаря, който е доставил души в подземния свят, ще тласне температурите назад към 43 градуса C в Рим и вероятни 47 градуса C на остров Сардиния.

Повече от 60 000 души са умряли в Европа вследствие на горещините предходната година. Страхът е, че тази гореща вълна може да аргументи доста повече смъртни случаи това лято. На испанския остров Майорка има по един случай дневно от май насам. Експертите споделят, че интервалите на извънредно горещо време стават все по-чести, а в международен мащаб този юни е бил най-горещият в историята.
Ел Ниньо носи апетит на Азия
По-топлото и по-сухо време заради по-ранния от нормалния Ел Ниньо се чака да попречи на производството на ориз в цяла Азия, засягайки световната продоволствена сигурност в свят, който към момента се разклаща от въздействието на войната в Украйна. Ел Ниньо (момченцето на исп.) е естествено, краткотрайно и незакономерно топло течение в част от Тихия океан, което трансформира световните климатични модели, а изменението на климата ги ускорява. Националната администрация за океаните и атмосферата разгласи това през юни, месец или два по-рано, в сравнение с нормално. Това му дава време да порасне. Учените споделят, че има едно на четири шанса да се разшири до свръхголеми равнища. Това е неприятна вест за производителите на ориз, изключително в Азия, където 90% от международния ориз се отглежда и яде, защото мощното Ел Ниньо нормално значи по-малко превалявания за жадната годишна продукция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР