Гореща вълна обхваща части от Южна Европа и Северозападна Африка

...
Гореща вълна обхваща части от Южна Европа и Северозападна Африка
Коментари Харесай

Горещата вълна Цербер обхваща части от Европа

Гореща вълна обгръща елементи от Южна Европа и Северозападна Африка с капацитет за температурни върхове идните дни, съобщи Военновъздушни сили.

Температури над 40 градуса по Целзий се чакат в Испания, Франция, Гърция, Хърватия и Турция.

В Италия термометърът може да удари 48,8 градуса. Червен сигнален код е публикуван за 10 града, измежду които Рим, Болоня и Флоренция.

Във вторник мъж на към 44-годишна възраст умря, откакто припадна в Северна Италия. Италиански медии оповестиха, че той боядисвал пешеходна пътека край Милано, когато се строполил на земята поради жегата. Откаран е в болница, след което умрял.

Горещата вълна бе наречена Цербер от Италианското метеорологично общество на името на триглавия звяр, охраняващ портите на пъкъла.

Най-високата температура в Европа, откогато се вършат метеорологични наблюдения, е измерена на о-в Сицилия през август 2021 година – 48,8 градуса.

В климата на Земята има периодично повтаряне на топли и студени интервали и да се счита, че индивидът може да спре световното стопляне е наивно, той може единствено да се опита да се приспособи към новите условия, съобщи в това време пред Българска телеграфна агенция член кор. проф. дн Кристалина Стойкова от Геоложкия институт на Българска академия на науките, пред БНР.

По думите й в последните два века индивидът се трансформира в доста значим геоложки фактор посредством продукцията на парникови газове, изсичането на горите, унищожаването на хабитатите на животните и растенията и по този начин директно се намесва в климатичната система на Земята, увеличавайки опцията за повече пагубни феномени.

Проф. Стойкова посочи, че актуалното общество не може да разбере тези процеси, тъй като няма чувство за продължителността им. „ Ние измерваме всичко с нашия живот от към 100 години, само че ни е мъчно да си представим какво е било преди милиони години. Това, че сега човечеството се пробва да си каже, че ще спре световното стопляне е много наивно и учените знаят, че е невероятно. Това са схващания повече в полето на политиците, които продават парникови квоти и приказват за зелен преход “, разяснява тя. Според нея можем единствено да не способстваме толкоз за световното стопляне, само че това е наклонност, която ще се развива. Ние можем единствено да се опитаме да се пригодим, да забележим какви ограничения бихме могли да предприемем, да бъдем подготвени да се променим, тъй като това е историята на Земята, акцентира Стойкова.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР