Гордата и независима Клаудия Кардинале на 78 г. За оптимизма,

...
Гордата и независима Клаудия Кардинале на 78 г. За оптимизма,
Коментари Харесай

С „вчера“ живеят само неудачниците ~ Клаудия КАРДИНАЛЕ

Гордата и самостоятелна Клаудия Кардинале на 78 година За оптимизма, пристрастеността към живота, суетата, любовта и всичко останало.


(Claudia Cardinale by Paul Schutzer, 1962)

Бях влюбена на млади години в пустинята. Някога желаех да остана в нея, да пребивавам на воля и... да преподавам. Разбира се, това беше неуместно. Защото там има единствено камили.

Рожденото ми име е Кло - както за момче, по този начин и за момиче. Затова съм мъжкарана.

Ако съм тук през днешния ден, то е тъй като доста време съм отказвала филми. На доста хора съм споделила „ Не! ”.

С Ален Делон евентуално можехме да имаме любовна история, само че се превърнахме в митична двойка. А Мастрояни цялостен живот флиртуваше с мен. Но в никакъв случай не му се дадох. Просто оставях мъжете да ме обожават.

Марчело Мастрояни притежаваше всичко належащо, с цел да се хареса. И се харесваше. Добротата му, примес от женска сензитивност и мъжка мощ, деликатността, хубостта и сдържаността му бяха все рекомендации в негова изгода. Той също ме харесваше. Но аз все си повтарях, че е от породата артисти, които непроменяемо се влюбват в екранните си партньорки. Надушвах заплаха. И колкото повече ме ухажваше, толкоз повече го избягвах.


(Claudia Cardinale and Marcello Mastroianni in Il bell'Antonio directed by Mauro Bolognini, 1960)

  

(Claudia Cardinale and Marcello Mastroianni in Il bell'Antonio directed by Mauro Bolognini, 1960)


(Claudia Cardinale and Alain Delon on the set of Lost command directed by Mark Robson, 1966)

  

(Claudia Cardinale with Alain Delon in Il Gattopardo directed by Luchino Visconti, 1963)

На Марлон Брандо не можеха да кажат " не " нито дамите, нито мъжете. Нито Джеймс Дийн, нито Мерилин Монро. Той беше обичаният ми артист, още когато  бях момиче. И когато отидох на фотоси в Лос Анжелис, Брандо беше първият, който  ми позвъни. Представи ми се с целия си сексапил, само че аз настойчиво не се поддавах на  изкушението. Той се засмя и сподели: " Всичко разбирам. Ти си Овен - както и аз. " И  когато той си потегли с празни ръце, аз си споделих: " Каква съм глупачка! "

Мъжете считат, че дамите са слаби, само че аз с триумф потвърдих противоположното. Винаги споделям: " Ако незабавно отговориш на ухажванията на мъжа, той доста скоро ще те зареже ". Ненавиждам флирта и мимолетните връзки. Официално в никакъв случай не съм се омъжвала, само че и в никакъв случай не съм взимала непознати мъже.

Със София Лорен имах проблем. На всеки коктейл или банкет тя подхвърляше: " Ти влез първа, аз - след теб. Защото съм по-важна ". След време ми се извини и ме назова " моята по-малка сестра ".

Никога не попаднах в скандал или комплициране, както е всекидневно за една актриса. Никога не разкрих себе си или тялото си във филмите. Тайнствеността е изключително значима.


(Claudia Cardinale on the set of The professionals directed by Richard Brooks, 1966)

  


(Claudia Cardinale on the set of Les pétroleuses directed by Christian-Jaque, 1971)

  

Позитивен човек съм. Всичко ми е наред. Мога да се топвам в разнообразни животи. Никога не бактисвам. Аз съм зодия Овен - като множеството артисти.

Трябва да си доста мощен, с цел да не изгубиш своята идентичност и еднаквост.

Бракът действа най-добре, когато и двамата сътрудници останат някак си неженени.

Никога не съм се омъжвала, с цел да запазя независимостта си. Винаги съм се борила за идеите на дамите - през 60-те години това означаваше правото на бракоразвод, на аборт.

На 16 години бях изнасилена. Забременях. Тогава това беше смъртен грях, печатът на безчестието легна освен върху мен, само че и върху бъдещото ми дете. Реших да отпътува надалеч от къщи, с цел да се скрия от всички. Стана по този начин, че киното избави моята чест и достойнството на сина ми...Тогава си направих много безсрамен извод: киното е като мъжа - колкото по-малко го искаш, толкоз по-яростно те преследва...


(Claudia Cardinale in La ragazza con la valigia directed by Valerio Zurlini, 1961)

  

Не е значимо да си красива. Важно е да даваш страст на хората. Не одобрявам лифтинга и пластичните корекции, мисля, че дамите би трябвало да са такива, каквито са.

Никога не съм се мислила за хубавица. И дано никой да не си мисли, че флиртувам. За мен възрастта в никакъв случай не е имала значение. Аз съм човек, който се забавлява и не разсъждава върху аритметиката.

За мое благополучие, в никакъв случай не ми се е налагало да диря работа.

Продължавам да работя! Зад гърба си имам повече от 152 кино лентата и не преставам да работя, непрестанно. Обикновено, когато дамата е на 77 години, стопира. А нали виждате? Аз не преставам.

С през вчерашния ден живеят единствено неудачниците - тези, на които в главата им се върти миризмата на пепел. Мен ме интересува сегашното. Не желая в никакъв случай да ставам експонат в музей.


(Claudia Cardinale, 1950)

  


(Claudia Cardinale at the premiere of Circus world directed by Henry Hathaway, 1964)

В моя живот няма драма. Това е ориста, аз съм оптимист, а не черноглед, постоянно виждам положителните неща, не неприятните.

Ненавиждам по този начин наречената " звездна " общественост. Аз съм надълбоко интровертен човек, от време на време даже див. Ужасявам се от саморазголването и съм много затворена. А в нашия поминък е таман противоположното. От друга страна, специалността ми дава опцията да показвам себе си. И това ме избавя.

Обичам тези, които са подготвени да се борят. А дали ще победиш или не, не  е толкоз значимо. Главното е да не се отпускаш. И постоянно си дублирам: " Клаудия,  ако искаш, значи можеш! "

Размишлявайки за своя живот, стигам до извода, че изсвирвам в него като внимателен музикален инструмент, дирижиран от случая. Всичко, което ме сполетя, стана макар моята воля и докара до извънредно позитивни резултати. За което би трябвало да благодаря на ориста. Нейните знаци са ме съпътствали цялостен живот. В арабския език съществува изразът " мактуб " - " в случай че е рекъл Бог ", „ предсказаното ще се сбъдне ”. Това е девизът на моята душа.

Снимки: theredlist.com, filmnoirphotos.blogspot.com, doctormacro.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР