Горанов: Постигнахме договореност за повече отчетност на общинските кметове На

...
Горанов: Постигнахме договореност за повече отчетност на общинските кметове На
Коментари Харесай

Горанов: Постигнахме договореност за повече отчетност на общинските кметове

Горанов: Постигнахме договореност за повече отчетност на общинските кметове
На среща на кметове на дребни обитаеми места с премиера Бойко Борисов са били контрактувани промени в законодателството, които да се ускори отчетността на общинските кметове.

Това изясни след срещата финансовият министър Владислав Горанов, който е взел участие в срещата, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Това, което постигнахме през днешния ден, е разбирането, че с промени в законодателството ние ще увеличим отчетността на общинските кметове от позиция на уговорките към обособените кметства, без, несъмнено, с това да лишаваме техните пълномощия, които са написани в закона. Но ще увеличим и пълномощията на кметовете на кметства във връзка с интензивности на общината, които се случват на територията на кметството, за което тези хора са се явили за избори и са приели съответни задължения към локалната власт “, Уточни Горанов на брифинг в Министерски съвет след среща с кметовете на кметства, „ Конституцията дефинира главната единица на локалното ръководство – Общината и Общинският съвет е представител на локалната общественост, това е локалният парламент. Да слагаме под подозрение неговите функционалности и опцията да взима решения значи да сложим под подозрение конституцията и логиката на локалното самоуправление изобщо “, разяснява Горанов.

Той акцентира, че „ идната година бюджетните връзки на държавния бюджет с общините нарастват с половин милиард, като една не дребна част – към 120 милиона, са в частта, която зависи от локалните общности “, сподели той като акцентира, че това не е било тематика на диалозите. “Колегите сложиха проблеми, които не биха съществували, в случай че местите управляващи са в естетика и синхрон “, сподели Горанов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР