Голямото земетресение в Канто става в 11:58 на 1 септември

...
Голямото земетресение в Канто става в 11:58 на 1 септември
Коментари Харесай

Голямото земетресение в Канто опустошава района на Токио в Япония

Голямото земетресение в Канто става в 11:58 на 1 септември 1923 година
Магнитудът на земетресението се прави оценка на 7,9-8,4 по Скалата на Рихтер, а епицентърът му е в залива Сагами. То унищожава Токио, пристанището Йокохама и прилежащите префектури Чиба, Канагава и Шидзуока и нанася тежки провали в цялата низина Канто.
 Родена е Лада Бояджиева, българска режисьорка Родена е Лада Бояджиева, българска режисьорка
Лада Анто Бояджиева е български режисьор. Родена е в София на 31 август 1927 година Първоначално приключва публицистика в Париж, а след тов...
Жертвите на земетресението са към 142 000 души. Над 570 000 жилища са разрушени, като към 1,9 милиона души остават без заслон. Щетите се правят оценка на към 1 милиарда американски $, по цената им при започване на 21 век.
Земетресението става към обяд, когато доста хора употребяват огън, с цел да готвят. Това провокира многочислени пожари, които стават главната причина за многочислените жертви. Огънят се популяризира бързо, поради мощните ветрове от близкия ураган, намиращ се край крайбрежията на Северна Япония. Някои пожари се трансформират в огнени стихии, една от които унищожава най-малко 30 000 души, събрани навън пространство в центъра на Токио. Земетресението мощно нарушава водоснабдяването, заради което пожарите не престават съвсем два дни до късно сутринта на 3 септември.
Много здания са заровени или отнесени от свличания на земна маса, изключително в планинските и хълмисти крайбрежни региони в западната част на префектура Канагава. В село Небукава опустошен планински скат отнася в морето пътнически трен с повече от 100 пасажери, селската гара и самото село. Предизвикано от земетресението цунами с височина на вълните до 10 метра нанася спомагателни вреди по крайбрежието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР