Голямото предизвикателство пред служебния кабинет е енергетиката - цените на

...
Голямото предизвикателство пред служебния кабинет е енергетиката - цените на
Коментари Харесай

Високата цена на газа и проблемът с доставките - каква ще е реакцията на новия министър на енергетиката?

Голямото предизвикателство пред служебния кабинет е енергетиката - цените на горивата и доставките на природен газ. Този тежък сектор се падна на Росен Христов. Влизането му във властта съответства с новината, че Булгаргаз изиска от КЕВР рекордно повишаване на газа през август - с 60%. Мотивът за това е скокът на европейските тържища и неналичието на доставки за България. Енергийният регулатор към момента не е споделил последната си дума по настояването. Бизнесът предвижда всеобщи банкрути и изиска незабавна държавна поддръжка.

Подробности вижте във включването на Николай Минков.

Новият длъжностен министър Росен Христов даде обещание възобновяване на доставките за бита и промишлеността, а последната дума за цената ще има енергийния регулатор.

Спешно обезпечаване на газови доставки до края на годината, запълването на хранилището в Чирен преди есента, незабавна отплата на бизнеса поради ценовия скок на синьото гориво и отбрана на бита от непостижими сметки през зимата. Това са неотложните задания, пред които е изправен служебният министър на енергетиката. На въпроса по какъв начин ще се оправи, той отговори по този начин:

" Имаме някакви наработки, които би трябвало да проверим, да валидираме информацията, да обмислим всички решения и тогава ще създадем прес изказване. Ще работя компактно с пресата ", сподели Росен Христов.

След това на къса гала в Министерството на енергетиката без наличието на публицисти Росен Николов съобщи, че главният фокус би трябвало да бъде сигурността на енергийните доставките за стопанската система и бита. Александър Николов съобщи поста с думите, че му завещава стратегии за обезщетения на потребителите, както и договорни благоприятни условия за импорт на полутечен природен газ

Драстичното нарастване на цената на природния газ на европейските тържища, достигнало до 254 евро за мегаватчас принуди " Булгаргаз " да промени първичното си искане за повишаване на синьото гориво през август, импортирано в КЕВР преди 2 седмици и предвиждащо 54% нарастване или 287 лева мегават час. Новото искане е за 297 лева на мегаватчас или рекордното за страната повишаване от 60%.

На този декор бизнесът предизвести, че в случай че няма държавна помощ, предстоят банкрути и всеобщи уволнения. Станимир Спириев е притежател на транспортна компания. Изчислил е, че с новото повишаване разноските му за гориво ще скочат от 13 000 на 40 000 месечно, защото всичките му 20 камиона са на природен газ.

" Каква ми е първата реакция? Избухнах във… ядосах се. Какво друго да бъде? Нервираш се и се чудиш по какъв начин ще изкараш отсега нататък при тази цена. ", споделя Станимир Спириев- притежател на компания за доставяне.

От брат си в Германия научил, че там цената е в пъти по-ниска.

" Той ръководи същия ТИР като този на природен газ и цената, която ми изпраща за през вчерашния ден, първи август, е 99 евроцента на компресираната газ, а при нас 5.41лв. За мен това е недобро държавно ръководство. ", споделя Станимир Спириев.

Работодателите желаеха незабавна държавна поддръжка.

" Прогнозата на бизнеса е за съществени съкращения. Спрямо референтната цена от април от 142 лева, която бизнесът приема и за която бизнесът искаше в допълнение подкрепяне от страна на страната, в действителност, нарастването, предлагано от " Булгаргаз " е 100%. Тоест, това са 298 лева Като представете си какво значи това за бизнеса и на последващо място - не е ясно каква ще е цената за септември ", сподели Щерьо Ножаров- стопански консултант, Българската стопанска камара.

Днес на закрито съвещание Комисията за енергийно и водно контролиране прегледа отчета на " Булгаргаз ". До седмица ръководителят на КЕВР Иван Иванов би трябвало да насрочи намерено съвещание, на което би трябвало да бъде разисквано поисканото повишаване, преди да бъде взето окончателното решение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР