Голямата новина през седмицата беше оттеглянето на офертата за сливане

...
Голямата новина през седмицата беше оттеглянето на офертата за сливане
Коментари Харесай

Фиат оттегли предложението за брак с Рено

Голямата вест през седмицата беше отдръпването на офертата за обединение на Фиат Крайслер към Рено. От италианската компания очевидно се подразниха на обърканата обстановка в мениджмънта на Рено, където има прекалено много фактори и решенията се вземат постепенно. От една страна Франция (най-голям акционер в Рено) реши, че би трябвало да контракти личните си ползи в лицето на обезпечено място в Съвета на шефовете на новата компания, централа в Париж, както и контракт, който подсигурява, че няма да бъдат съкращавани служащи или затваряни заводи във Франция. В първия миг от Фиат наподобява бяха подготвени да се съгласят с тези условия, само че тогава другата пречка за Рено пристигна от дългогодишния им съдружник Нисан.

Двамата представители на Нисан в Съвета на шефовете на Рено не дадоха своето единодушие да се стартира процедура по обединение. Председателят на Рено реши да отсрочва решението, с цел да си завоюва време да убеди управлението на Нисан, че договорката с Фиат ще е от изгода за всички страни. В този миг обаче Фиат взеха решение, че не желаят да изчакват повече, и прекъснаха договарянията по договорката. Потенциалното обединение може би щеше да бъде от по-голяма изгода за Фиат, защото Рено и Нисан имат доста напреднала технология по отношение на електрическите коли.

Nissan Leaf е най-продаваният електромобил

за всички времена. Фиат пък би трябвало да откри метод да стартира да създава и продава коли с по-малко излъчвания на нездравословни газове (например електрически), с цел да успее да извърши регулациите, които от ден на ден страни вкарват. Евентуалното обединение можеше да спести и доста разноски от мащаба на двете компании. Към момента заводите на двете компании в Европа работят на 52% и 70% потенциал надлежно за Фиат и Рено. При съчетание на активността биха могли да бъдат понижени доста разноските за работна мощ. Фиат печели приблизително по 848 евро на продаден автомобил, а Рено по 930 евро. Фиат Крайслер сплотява марките Fiat, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Jeep, Lancia, Maserati и Ram, а Рено - Renault (без тежкотоварни камиони), Dacia и Lada.

Изминалата седмица беше наситена и с вести ​за финансовите пазари. Основните моменти бяха свързани с паричните политики на двете най-важни централни банки - Федералния запас (ФЕД) и Европейската централна банка (ЕЦБ), както и с комерсиалните войни. ФЕД и ЕЦБ организираха постоянните си срещи, към които пазарът беше вперил взор още дни преди тях. Изводите -Федералният запас изрази подготвеност при потребност да стартира да смъква лихвите за стимулиране на растежа в стопанската система, ако се забележи съществено закъснение. При новината пазарите на акции се изстреляха нагоре, а доларът означи една от най-лошите си седмици от много време. Малко по-късно през седмицата обаче ЕЦБ побърза да посочи, че е мощно евентуално да последват образеца на сътрудниците си оттатък океана.

Сигурното е, че покачване на лихвите в Европа няма да забележим най-малко до идната година по това време, тъй че в случай че някой е очаквал доходността по депозитите в банките да се увеличи, може да спре да разчита на това. ЕЦБ даже загатна, че при потребност е подготвена даже да смъкна в допълнение лихвените равнища.

Разликата сред Щатите и Европа в това отношение е, че в последните години Щатите съумяха да покачат лихвите си няколко пъти и все още главният лихвен % там е 2,50%, което им дава известна независимост да го нам​аляват. В Европа обаче цифрата е надалеч по-ниска - 0,00%, което значи, че при решение да бъдат свалени в допълнение лихвените равнища към този момент отиваме в света на негативните лихви. Свят към момента чужд за Европа, само че от дълго време всекидневие за Япония и Швейцария да вземем за пример.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР