Голямата новина от последните дни - японският Nikkei се повиши

...
Голямата новина от последните дни - японският Nikkei се повиши
Коментари Харесай

Кога SOFIX ще пробие върха си от 2007-а година

Голямата вест от последните дни - японският Nikkei се увеличи над върха си от 1989-а година. Това може да предизвика вложителите на БФБ да си зададат въпроса - по кое време SOFIX може да доближи върха си от 2007-а година, при равнища от над 1900 пункта, по отношение на който се търгува сега с близо 60% надолу.

Всъщност родния финансов пазар е много надолу в търговията си по отношение на върха си, в случай че погледнем към базата от данни на финансовата институция Deutsche Bank:

Фазите на търговия за SOFIX през годините

Ако погледнем към графиката на показателя на сините чипове SOFIX, ще забележим доста ясно обособени три интервала за показателя и вложителите на БФБ.

Първият и най-сладък интервал е този сред 2000-та година (от основаването на SOFIX) и 2007-а година (когато бе регистриран историческия му рекорд). Този интервал аз бих определил като " златните години " за SOFIX. По време на него, показателят се увеличи от базисните 100 пункта, при които започва през октомври на 2000-та година, до върха си от над 1900 пункта, или близо 19 пъти растеж.

Вторият интервал, и най-лошия за показателя - е интервала сред 2007 и 2009-а година. Макар и най-кратък, този интервал бе най-болезнен за вложителите, когато SOFIX загуби близо 90% от цената си от върха до дъното си. Най-лошото може би беше, че това се случи след фаза на нереалистично високи упования, доминирана от тотална лакомия измежду вложителите, изгубили цялостна връзка с действителността.

Третата фаза, в която се намирахме, и можем да се надяваме, че към този момент сме преодолели, бих определил като - изгубеното петнадесетилетие за БФБ. Този интервал се отличава с минимална рентабилност за вложителите, ниска ликвидност и придвижване в обхват за показателя, който се лута в търсене на своята посока.

Сега малко повече за характерностите на трите етапи на показателя:

Първа фаза - златните години на БФБ

Фаза номер едно, въпреки и да наподобява съвършена от историческа позиция, не се усещаше по този начин от първите вложители на БФБ.

Големите очаквания на най-ранните вложители (през интервала 2001-2003 г.) се блъснаха в стената на неопределеността, слабия интерес и съвсем никаквото придвижване в цените на акциите през първите години. Липсваше добре контролирана и изчистена позиция от страна на КФН и БФБ, която да пази ползите на миноритарните акционери.

Много от търгуваните на борсата имена бяха изкуствено качени на пода на борсата и се отличаваха с мениджмънт, който изобщо не се интересуваше от публичността. Много постоянно това бяха наследени следприватизационни сдружения, следени от РМД-та. Обемите бяха смехотворно ниски, даже и от позиция на актуалната ниска ликвидност на пазара.

Интересите на дребните вложители нерядко бяха тотално потъпквани, като имаше най-различни и разнородни практики, за неуважение на правата им.
 Какво да очкваме от SOFIX до края на годината?
Какво да очкваме от SOFIX до края на годината?

От основаването си досега, показателят е губил приблизително под 3% през всеки десети месец на годината

Общо взето първите две-три години от първа фаза, може да се дефинират като интервал на " Дивия Запад " за вложителите. Липсваха доста капиталови медиатори, а таксите и комисионите им доближиха до 2% при покупка и също толкоз при продажба на акции.

След 2003-та година нещата започнаха да се усъвършенстват за вложителите във всяко едно отношение. Големите и качествени сдружения с интерес към това да са обществени започнаха да се отличават от тълпата компании и да притеглят инвеститорския интерес.

За борсата стартира да се приказва от ден на ден, откакто показателят на сините чипове SOFIX се увеличи над два пъти единствено през 2003-та година, трансформирайки се в един от най-добре представящите се пазарни показатели в света. Така той стартира да влиза и в полезрението на институционалните локални и интернационалните вложители.

Последваха четири години на плевел растеж, ознаменувани с рекорден инвеститорски интерес, сериозна смяна в регулацията, отпадането на нежелаещите да са обществени сдружения, както и редица първоначални обществени предлагания.

През 2007-а година главният показател на БФБ доближи своите исторически най-високи равнища покрай 2 000 пункта, или покачване от близо 20 пъти по отношение на първичната му стойност от 100 пункта. Всички започнаха да приказват за вложения на БФБ, което бе и последния обезпокоителен сигнал, който трябваше да задейства " алената лампа " на вложителите.

Златните години за SOFIX се отличиха със междинна годишна рентабилност за вложителите от 52%, което единствено по себе си е необикновено достижение. За да покажем какъв брой тъкмо е това, единствено ще кажем, че вложени 10 000 лв. при старта на SOFIX през октомври на 2000-та година, биха се трансформирали в сумата от 187 458 лв..
 Снимка 321224
Източник:

Втора фаза на БФБ

Втората фаза бе къса, бърза и изключително мъчителна. Тя продължи едвам към година и половина и докара доста евентуални вложители милионери, които се виждаха още по-богати до обстановката от която стартираха. Разбира се, имаше и по-зле - такива които дължаха пари (защото бяха взели заеми да купуват още акции, заслепени от алчност).

Да кажем, че някой е вложил 10 000 лв. и при учредяване на показателя през 2000-та година и е имал шанса и търпението да ги държи до 2007-ма година. Както към този момент загатнах при междинната рентабилност за показателя, неговото положение би се трансформирало в 187 458 лв..

Сега обаче, същият този човек, в случай че е пропуснал да закрие позициите си във допустимо най-хубавия миг и е чакал втора фаза за показателя, би разполагал със единствено 24 910 лв., въз основа на спада на показателя с близо 87% до дъното си. Ако се вземе поради инфлацията за осем години, то доста е евентуално тази сума да се равнява на съвсем същия капитал, като този с който е стартиран.

Наистина това въпреки всичко е надалеч по-добър вид от този да сте се присъединили по време на борсовата фикс идея и върха на показателя, както направиха доста от самостоятелните вложители...

Иначе, тази фаза имаше, като цяло добър отрезвяващ резултат за вложителите. Тя бе неизбежна, въз основа на финансовите оценки и индикатори, при които започнаха да се търгуват фирмите на БФБ, както и нереалистичните пазарни оценки на новите IPO-та. В същото време спадът повдигна доста въпроси по отношение на регулацията и отбраната на ползите на дребните акционери. Накара доста от фирмите да станат транспарантни и същински обществени и да стартират да се преценяват с миноритарните акционери.

Трета фаза на БФБ

Тази фаза, аз бих нарекъл " изгубеното петнадесетилетие за вложителите. Фаза отличаваща се с сложен растеж и доста корекции за пазара. Тя продължава към този момент близо 10 години, като през това време показателят на сините чипове SOFIX се колебаеше сред границите от 400 и 700 пункта.

Добрата вест бе, че въпреки всичко от дъното на показателя през 2009-та година, досега, вложителите биха осъществили междинен годишен приход от 8.7%, което е съпоставимо с дълготрайния подобен на необятния щатски показател S&P 500. Лошата е, че доходността на вложителите, които са нямали шанса да уцелят дъното на SOFIX клони към нула.

Загубеното петнадесетилетие обаче (ако приемем че е приключило), би следвало да е добра вест за вложителите, които се насочват към родния финансов пазар сега. Най-малкото тъй като не са чакали 10 години, с цел да осъществят рентабилност, която би ги защитила от инфлацията (също единствено по себе си не неприятен вариант).
 БФБ ще предложи на бизнеса търговия в евро преди влизането ни в еврозоната
БФБ ще предложи на бизнеса търговия в евро преди влизането ни в еврозоната

Присъединяването към валутния съюз ще бъде от основно значение за по-голям интерес към финансовия пазар в България, считат специалистите от Българската фондова борса

Инвеститорите могат да се надяват, че сега е налице наваксващ капацитет пред показателя и неговите съставни елементи, както обичайно се случва след сходни дълги интервали без основна смяна, на развитите пазари.

За последните 15 години, нещата би следвало да са претърпели основни промени, освен това към по-добро, най-малко за положителните компании. Някои компании бележат непрекъснат растеж на резултатите и облагите си, бизнесите порастват и стават все по-големи.

Участниците на фондовите пазари е добре да си спомнят, че пазарите са циклични. Те не се движат единствено нагоре, или единствено надолу, нито пък единствено встрани!

Инвеститорите, които са се уморили да чакат, могат да почерпят малко опит и образец от най-развития фондов пазар в света - щатският. Там също има " изгубено десетилетие ". То завършва до март 2009-та година и след един сериозен спад на показателите на Уолстрийт, разследване на финансовата рецесия. По време на това " изгубено десетилетие " в Съединени американски щати, вложителите записват междинна негативна рентабилност в размер на 3%.

Всички знаем какво се случва по-късно... Най-търпеливите се облагодетелстват, тъй като с изключение на, че пазарът връща всичко изгубено, щатските показатели не престават да порастват и означават втория най-дълъг в историята си бичи пазар, петнадесет години по-късно. Станахме очевидци на седемкратно покачване на показателя S&P 500 от неговата най-ниска стойност по време на огромната финансова рецесия.

Значително се форсира постигнатата рентабилност от вложителите през идващите години, до равнище от над 20% на годишна база. А това е над два пъти повече в съпоставяне със междинната рентабилност в исторически проект.

Да кажем, че растежът на показателя SOFIX не се удвои, а нарасне с 50%, т.е. до 15% на година. Това би го отвело до равнища от 1 186 пункта след пет години, което надалеч не наподобява, като нещо толкоз необикновено...

Кога SOFIX може да доближи върха си и психическата граница от 2000 пункта?

Ако предположим, че изгубеното петнадесетилетие за SOFIX е завършило и показателят премине в последваща фаза на дълготраен напредък, повишавайки междинното си годишно показване с 50% (по образец на други пазари излезли от сходна фаза на дълготраен застой), по отношение на междинното си от последните двадесет години - т.е. до 15% растеж годишно, то можем да изчислим по кое време показателят ще доближи до върха си и по-конкретно - до психическата граница от 2000 пункта.

Поставяйки като насочна точка равнището от 765 пункта, при което SOFIX затвори през 2023-та година, и импементирайки годишна възвръщаемост от 15%, излиза, че показателят SOFIX би достигнал върха си от 2000 пункта след 6.9 години. Това значи, че по тези сметки показателят би достигнал посочената стойност близо към 2031 година.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка, или продажба на активи на фондовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР