Голямата латвийска банка ABLV, която е изправена пред налагането на

...
Голямата латвийска банка ABLV, която е изправена пред налагането на
Коментари Харесай

ЕЦБ няма да спасява латвийската банка ABLV

Голямата латвийска банка ABLV, която е изправена пред налагането на наказания от Съединени американски щати предвид на изказвания, че е пособия на Северна Корея, ще бъде ликвидирана според локалните закони в страната, откакто Европейската централна банка разгласи, че тя "се проваля или евентуално ще банкрутира ", оповестява "Уолстрийт Джърнъл ", представен от БНР.

В публично изказване през уикенда, ЕЦБ уточни, че ликвидността на ABLV Bank се е влошила доста, което прави малко евентуално тя да изплати задълженията си.

След решението на ЕЦБ, включващо и дъщерното сдружение на банката в Люксембург, че ABLV "се проваля или евентуално ще банкрутира ", Европейският обединен съвет за банково преструктуриране (Single Resolution Board, или SRB), взе реши, че двете кредитни институции не съставляват систематичен финансов риск за съответните страни или за района на еврозоната и би трябвало да бъдат премахнати от локалните управляващи, а не да бъдат спасявани съгласно разпоредбите на Европейския съюз.

Трябва да се има поради, че съгласно разпоредбите за избавяне на Европейски Съюз, акционерите, кредиторите и вложителите с над 100 хиляди евро ще би трябвало да понесат съответните загуби, преди данъкоплатците да се наложи да подкрепят дадената закъсала финансова институция.

Европейският орган в лицето на SRB "се съгласи с оценката на ЕЦБ и заключи, че не се постановат ограничения в региона на надзора или в частния бранш, които биха могли да предотвратят банкрута на двете банки ", се показва в настрана изказване Единният съвет за банково преструктуриран,

Това значи, че депозитите в размер до 100 хиляди евро ще бъдат предпазени според локалните закони на Латвия и Люксембург.

В петък банковият регулаторен орган на Латвия се опита да успокои вложителите в страната, че ABLV Bank не съставлява финансов риск за системата и че банката е на път да получи до 480 млн. евро под формата на незабавна помощ от националната централна банка.

Решението на ЕЦБ обаче допуска, че ABLV не би трябвало да получи сходна финансова поддръжка.

Бързият неуспех на ABLV Bank последва ход от страна на Министерството на финансите на Съединени американски щати през предходната седмица за блокиране на нейния достъп до щатски долари, като я упрекна в "институционализирано пране на пари ". Според него множеството от клиентите на банката са фиктивни компании отвън Латвия. ABLV от своя страна съобщи, че не е отговорна за прането на пари.

Трябва да се има поради, че европейските регулатори неведнъж отбелязваха за съществуването на опасности по отношение на огромните финансови експозиции на латвийските банки към задгранични сметки, притежавани от неместни лица и компании.

След хода на американското финансово министерство, ЕЦБ замрази всички заплащания от ABLV.

Европейската централна банка, която реализира пряк контрол върху ABLV, отбрани тази своя функционалност, заявявайки, че съгласно законодателството на Европейски Съюз, единствено националните органи за битка с прането на пари могат да проверяват съответните банки.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР