Голяма част от производителите спекулират с рекламата и с думите.

...
Голяма част от производителите спекулират с рекламата и с думите.
Коментари Харесай

Каква е разликата между дезинфектант и антибактериален гел


Голяма част от производителите спекулират с рекламата и с думите. Те продават антибактериален артикул, на който изписват с дезинфекциращо деяние. Това е заблуждение на потребителите, тъй като никой не е потвърдил това дезинфекциращо деяние. Доказано е, че продуктът еантибактериален и регистриран като козметичен, в множеството случаи. Това изясни пред БНР Виктор Азманов - съучастник и шеф на компания за произвеждане на дезинфектанти. По думите му с цел да е сигурен потребителят, че този артикул работи като дезинфектант, той би трябвало да има Разрешение за даване на пазара на биоцид от Министерство на здравеопазването.

Едва 3 от 21 тествани дезинфектанта дават отговор 100% на условията на СЗО във връзка с наличието на алкохол - главната съставна част, убиваща ковид. Тези данни разгласиха от Асоциация " Активни консуматори ".

По думите на Азманов чистият етилов алкохол не е гаранция, че ръцете ще бъдат дезинфекцирани. Ако продуктът има 60% алкохол, само че има добавени други дейни субстанции, които въздействат върху мастните липидни обвивки на вирусите, това не значи, че този артикул не работи, в противен случай - може да работи по-добре от препарат, който съдържа единствено 70% алкохол и вода, който се изпарява супер бързо. Виктор Азманов заключи, че не дезинфекциращото деяние, а вирусоцидното деяние е това, което се търси, с цел да се убие вирусът.

В предаването " Преди всички " Гергана Андреева - изпълнителен шеф на Българската национална асоциация " Етерични масла, парфюмерия и козметика ", изясни, че биоцидните артикули са с позволителен режим. Там се минава през процедура в Министерство на здравеопазването, ползва се токсикологичен разбор и спомагателна клиника за доказване на успеваемост. По думите ѝ на етикета на един козметичен артикул не може да има така наречен първична рекламация за антибактерицидно, антивирусоцидно деяние. Всички тези искания може да има биоцидният артикул. На козметичния артикул може да написа, че е гел за надълбоко разчистване и като вторична рекламация - с дезинфекциращо деяние.

Андреева посочи, че на етикета не може да е посочен процентът на етиловия алкохол. Процентът на етиловия алкохол се показва в предизвестията за приложимост. Тя уточни, че в един надълбоко почистващ артикул има сред 65 и 70% етилов алкохол, което е задоволително количество, с цел да дезинфекцира ръцете. Той може да послужи като защитно средство за приложимост върху кожата на индивида. Много е значимо, когато се приказва за биоцидни артикули, те са главно за професионална приложимост - за стерилизация на повърхности в предприятия. Не е едно и също това, което си слагаш върху кожата, и това, което използваме върху подовете, примерно, изрично съобщи Андреева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР