Голяма част от браншовите организации от сектор земеделие и преработка

...
Голяма част от браншовите организации от сектор земеделие и преработка
Коментари Харесай

24 браншови организации от сектор „Земеделие“ искат увеличаване на бюджетите по две подмерки

Голяма част от браншовите организации от бранш земеделие и преправка излизат с обща позиция към Министерство на земеделието /МЗм/ по отношение на подготвяната от Управляващия орган /УО/ на Програмата за развиване на селските региони /ПРСР/ 2014-2020 година 16-та нотификация на Програмата.

По време на 20-то съвещание на Комитета по наблюдаване стана ясно, че Управляващ орган възнамерява да разпредели безредно последните средства по програмата към държавни структури.

Според представителите на 24-те браншови организации от бранша, по този начин препоръчаното от МЗм на ПРСР е безпричинно , няма капацитет и задоволително време за реализацията му. В края на програмата плановете са рискови за реализация заради комплицираните процедури по Закона за публични поръчки, неналичието на финансова обезпеченост, „ пилотен темперамент “, неналичието на опит, нормативна уредба и други.

В същото време стотици планове по подмерки остават без опция за финансиране заради липса на бюджет. Във връзка с това, браншовите организации упорстват да бъде подсигурен запас за увеличение на бюджетите по подмерки 4.1 и 4.2.

В приема по подмярка 4.1. от 2021 година са подадени 1868 плана , от които 888 са утвърдени, а за други 802 плана на стойност близо 188 млн. лева няма разполагаем бюджет за финансиране . Наличният бюджет по процедурата е непълен за застраховане даже на планове с 45 точки .

В приема по подмярка 4.2. от 2021 година има подадени 523 плана със деклариран интерес за над 1.1 милиарда лв. вложения, при обезпечен запас от малко над 400 млн. лв. .
Нефинансирането на тези планове ще докара до нови финансови усложнения, в допълнение към актуалните конюнктурни проблеми, които има в земеделския бранш.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР