Голяма авария на довеждащия водопровод ще остави Свищов без вода

...
Голяма авария на довеждащия водопровод ще остави Свищов без вода
Коментари Харесай

Голяма авария остави Свищов без вода

Голяма повреда на довеждащия тръбопровод ще остави Свищов без вода за неопределен срок.

Аварията е зародила по напорната част на водопровода, до село Вардим, захранващ град Свищов с питейна вода. Кметът на Свищов Генчо Генчев разяснява за Българска телеграфна агенция, че заплахата градът и обитаемоте места да останат без вода на следващия ден е огромна. Той уточни, че повода е в некачествените тръби на захранващия тръбопровод, сложени преди девет години.

По думите му повредата е зародила в труднодостъпно, блатисто място и с цел да бъде отстранена, е нужно да бъде основана твърда поставка, което ще отнеме време.

Осемкилометровата права на напорния тръбопровод е проблем, с който се опитваме да се оправим от години насам, уточни Генчев. Според него по предварителни планове подмяната на тръбите с нови и качествени ще коства сред 4 и 6 милиона лв.. Общината неведнъж е поставяла въпроса за реорганизация на напорния тръбопровод пред Министерство на регионалното развитие, само че досега няма реакция нито от страна на страната, нито от страна на ВиК - холдинга, уточни Генчев.

Същевременно ВиК " Йовковци ", сдружението, което дава отговор за водоснабдяването в града, предлага от идната година 30 % нарастване на цената за водата на битовите консуматори. Не сме съгласни с тези стойности в бизнесплана на оператора, тъй като не виждаме капиталови планове нито за безпроблемно водоподаване, нито за качеството на водата, тъй като водата в Свищов и обитаемоте места е с едни от най-високите индикатори на манган, нитрати и пестициди, акцентира Генчев.

Той напомни, че по разнообразни стратегии на Предприятието за ръководство на дейностите за запазване на околната среда /ПУДООС/ повече от 80 % от ВиК инфрастуктурата в общинския център Свищов е сменена, само че с цел да бъде ефикасна тази инвестиция, е нужно да бъде решен казусът с качеството на водата, която идва от захранващия тръбопровод.

Той увери, че спешните екипи работят интензивно за справяне с казуса.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР