Големият риск за всяка власт е усещането, че ти бъркат

...
Големият риск за всяка власт е усещането, че ти бъркат
Коментари Харесай

Коментар на водещия: Влакчето 

Големият риск за всяка власт е чувството, че ти бъркат в джоба. Но не присвоявайки милиарди от твоите пари, или дотирайки непечеливши производства, още веднъж от твоите пари, нито пък плащайки десетки хиляди левове на членове на бордове на губещи държавни предприятия, още веднъж с твоите пари. В съзнанието ни тези неща мъчно се пресъздават. Но тези левчета, които идват със сметката за ток и газ, вода и парно, са нещо доста друго.

Постната пица на Дянков се разпадна сега, в който при започване на 2013 година пристигнаха вкупом няколко сметки за ток. Това отпуши неодобрение, което събори освен кабинета, само че и последваха събития завързани и комплицирани, които би трябвало да носят поучения, а да не бъдат забравяни. Забуксува ли със сметките за бита, каквито и обещания да дава една власт, колкото и положителни планове да има - никой няма да разбере, а и няма да се интересува.

Битът и битовото постоянно са излизали пред полезности и разбиране на ново мислене. Последните са нереални понятия в съпоставяне със сметките и инфлацията, изключително когато те летят безотговорно нагоре. Животът към този момент е прекомерно комерсиален, забързан, под напрежение - купуваш колкото можеш, че не знаеш по кое време отново ще те затворят. Съмняваш се, че утрешният ден ще е по-добър от днешния, по тази причина искаш да живееш тук и в този момент. Коронакризата наподобява на влакче на ужасите - нагоре към вълната и бързо надолу, с цел да се засилим още веднъж за изкачването, като хамстери, въртящи колело. В тази обстановка психологичното ни здраве също е разтърсено, което има непосредствено отношение към прага на самообладание към дейности, политики и ограничения.

В този смисъл, по този начин и не излиза наяве - за какво постановат мораториум на битовите сметки за ток, в случай, че те нарастват с 11%, до момента в който цените на бизнеса летят безотговорно нагоре. Та нали бизнесът е този, който заплаща заплатите на служащите си, с цел да могат те да си платят битовите сметки? Та нали по-скъпият ток подвига цените на стоките и услугите? Ако приемем, че междинната стойност на месечна сметка за ток на битов клиент в България е сред 65 и 80 лв., повишаването би надуло сметката с към 10 лв.. Свалянето на налози в ценообразуването би парирало това повишаване без да се постанова този мораториум.

Големият проблем обаче не идва от сметките за ток в бита, а от сметките за електричество в бизнеса, от сметките за газ в бита и бизнеса. Те са повече от двойни, а това се отразява и на парното, и неговата цена. Не стига, че е скъпо, а е и непрестанно пред банкрут. " Топлофикация-София " всеки месец натрупа големи задължения, които се компенсират от държавната хазна. Тоест, с цел да не плащаме рекордни сметки за парно в този момент, ще плащаме, само че по различен метод след това. За да не плащаме високи сметки за ток в този момент, ще плащаме, само че по различен метод след това. Затворен кръг, от който няма излизане с наличните принадлежности и високи публични упования. Колелото се върти, а хамстерът си тича.

В тази обстановка регулирането на цените изисква по-конкретна интервенция. Мораториумът може да даде време за разбор, само че никога това не е решение, което няма да коства скъпо. Защото всяка сметка се заплаща, рано или късно. В този смисъл, упованията са, че мораториумът няма да просъществува дълго, а евентуално ще бъде сменен от по-насочени дейности във връзка с редукция на налози върху сметките за ток и вероятно за газ, който скочи към този момент с над 200% спрямо предходната година. Или пък с по-голяма държавна поддръжка, която да поема непосредствено част от сметките на битовите консуматори и предприятията. Ясно е, че те ще се платят солидарно от всички, въпросът е в обяснението по кое време и по какъв начин ще се случи това.

Защото никой естествен, работещ човек няма да откаже да поддържа с парите си по-високите сметки на родителите си или на пенсионерите в селата. Въпросът е това да бъде комуникирано по този начин, че хората да схванат по какъв начин ще се случи, по кое време ще се случи и за какво се постанова.

Властта слезе от джипката с желанието да върви по тротоара, само че за пешеходците в София столицата си остава мрачно място, в дословен и метафоричен смисъл, изключително жълтите павета и Триъгълника на властта. Видяхме през седмицата, те са доста хлъзгави, изключително през зимата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР