Големият мерак на съпредседателя на Демократична България ген. Атанас Атанасов

...
Големият мерак на съпредседателя на Демократична България ген. Атанас Атанасов
Коментари Харесай

Юрист пред Lupa.bg: Реформата на службите ще върне поръчковите убийства

Големият копнеж на съпредседателя на " Демократична България " ген. Атанас Атанасов е да се сътвори публичен орган за надзор на службите и той да го оглави. Общественият орган в действителност ще е чисто политически, т.е партиен. Такъв имаше по времето на Иван Костов и на Бойко Борисов, когато беше основен секретар на Министерство на вътрешните работи.  

Създаването на публичен орган за надзор обаче крие опасности. Един от тях е да се овладеят службите и те да се употребяват за персонална приложимост. Това съобщи пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов във връзка готвената промяна на службите.

Той уточни, че когато е съществувал публичен орган за надзор на службите, е имало над 100 поръчкови убийства и нито едно от тях не е било разкрито. Именно за това тази работа е била закрита.

„ Ние сме дребна страна. Американският модел за разнообразни служби, бюра и т.н на локално и федерално равнище не е необходим. Той е за огромни страни с дейна външна политика “, счита Божилов.



„ Ген. Атанасов признава, че практиката с подслушването ще продължи, единствено че по съвременен метод. Той споделя, че желае да се вкарат софтуерни нововъведения, консолидиране на модерни технологии и възстановяване на оперативно-техническите благоприятни условия “, уточни юристът и добави: „ Трябва да се разбере, че специфичните служби на всяка страна имат самостоятелен статут и те не са към изпълнителната власт “.

 Ето промяната на специфичните служби, които ген. Атанасов предлага:

 1. Стратегическо обмисляне и оценка - разработване на обстоен разбор на настоящата конструкция, активност и успеваемост в работата, правене на стратегически проект за промени, който да дефинира задачите, целите и методите за постигането им.

2. Законодателна промяна - актуализиране на законодателството, регламентиращо активността на специфичните служби и привеждането му в сходство с Конституцията, демократичните полезности и правата на жителите.

3. Кадрови промени и професионално образование, насърчаване на професионалния потенциал, психическата резистентност и мотивацията на чиновниците, поощряване на професионализма и интегритета.

4. Въвеждане на софтуерни нововъведения, консолидиране на модерни технологии и възстановяване на оперативно-техническите благоприятни условия, при строги гаранции за спазването на правата на жителите.

5. Упражняване на ефикасен надзор от граждански самостоятелен контролен орган, който да следи за законосъобразната активност на службите и да предотвратява злоупотреби с власт.

6. Засилване на съдействието, координацията и обмена на информация с други държавни органи и с интернационалните сътрудници.

7. Създаване на механизми за обжалване на актовете на специфичните служби, които да пазят правата на жителите.

8. Комуникация и информиране на обществото, повишение на прозрачността в активността на службите, интензивно включване на обществеността в разговора за балансиране сред запазване на сигурността и гражданските свободи. "

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР