Големите търговски вериги се обявиха против намерението на управляващите да

...
Големите търговски вериги се обявиха против намерението на управляващите да
Коментари Харесай

Хипермаркетите скочиха срещу 9% ДДС на храната за вкъщи от ресторанти

Големите търговски вериги се оповестиха срещу желанието на ръководещите да понижат Данък добавена стойност от 20 на 9% за храната, която заведения за хранене и заведения продават за у дома. В момента с по-ниската ставка е единствено потреблението на място.

" Това предложение поставя в неравноправно положение търговците, които също продават, а някои от тях и доставят, прясно приготвена храна за у дома ", предизвестиха от Сдружението за съвременна търговия (СМТ), което сплотява най-големите търговски вериги за хранителни стоки в България.

Тези дни министър председателят Бойко Борисов разгласи, че е поръчал на депутатите от ГЕРБ да включат в данъчните промени за следващата година понижение на данъка за храната за у дома, откакто сдруженията на ресторантьорите още веднъж се оплакаха, че ограничаващите ограничения против коронавириса им пречат да работят обикновено. От ГЕРБ увериха, че ще предложат новата ставка сред първото и второто четене на измененията в Закона за Данък добавена стойност.

" Засегнатите от COVID-пандемията бизнеси у нас би трябвало да бъдат подкрепени от страната с подобаващи и ефикасни принадлежности ", споделят недоволните членове на Сдружението за съвременна търговия. Те дават образец, че в случай че един клиент си купи вечерята от топлата витрина на комерсиална верига или я поръча онлайн от там, ставката ще е 20% на Данък добавена стойност, а в случай че я поръча от ресторант - 9%. " На процедура търговецът и ресторантът ще правят идентична услуга, но ще работят при разнообразни данъчни условия, което нарушава един от главните правила на данъчното облагане - индиферентност ", считат от СМТ.

" Ако задачата на препоръчаната смяна е облекчение на бизнеса на заведенията за хранене, заради забележителните им загуби, породени от коронакризата, то не считаме, че ставката на Данък добавена стойност е подобаващият инструмент. Ако има публично единодушие, че би трябвало да се подкрепят заведенията за хранене и техните чиновници, това може да стане по-успешно с други принадлежности, като мярката 60/40, която може да се добави с други подобаващи краткотрайни ограничения, които няма да навредят на фискалната, икономическата и обществената непоклатимост ", се споделя в позицията на СМТ.

В множеството страни от Европейски Съюз потреблението на храните се полза с диференцирани Данък добавена стойност ставки, само че от СМТ показват, че в никакъв случай не са упорствали за диференцирани ставки за храните, защото считат, че изгодите от това са доста по-малки от негативите, до които ще се стигне.

СМТ подкрепя единната ставка на Данък добавена стойност и оферират да се обсъди намаляването на единната ставка, което би насърчило потреблението като цяло и по този метод подтикнало и бизнеса.

Според тях диференцираните ставки, изключително в страни като България, с огромен дял на сивия бранш и податливост към отбягване на налози и данъчни измами, създават голям риск за приходите в държавния бюджет. За разлика от единната ставка на Данък добавена стойност, диференцираните ставки слагат в привилегировано състояние едни артикули, услуги и бизнеси и санкционират други, споделят комерсиалните вериги.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР