Големите соларни ферми изглеждат зашеметяващо особено ако са във водни

...
Големите соларни ферми изглеждат зашеметяващо особено ако са във водни
Коментари Харесай

Откриха най-големия соларен парк в България

Големите слънчеви ферми наподобяват зашеметяващо изключително в случай че са във водни басейни или по скатовете на планини. Такава, спираща дъха слънчева централа, бе открита публично през днешния ден в България – по южния скат на Верила – която ще е най-голямата в България, разпростряла се на стотици декари.
Инвестиция в зелено
Инвестицията в слънчевия парк е малко над 200 млн. лева, като 75% от средствата са обезпечени от Банка ДСК и Varengold Bank, а останалите са лично финансиране. Инвеститор е плановата компания " Белозем солар парк 3 ", измежду чиито притежатели са и мажоритарните акционери в " Еврохолд ".

Цялата зелена сила от ФЕЦ-а ще бъде изкупувана от оператора на електроразпределителната мрежа в Западна България – " Електрохолд ". А с творби от слънчевия парк ток ще се зарежда мобилният оператор Yettel и доставчикът на мрежови и инфраструктурни услуги Cetin. С тях е подписан дълготраен контракт (PPA) за доставка на зелена сила – за идващите 10 години. Той ще обезпечава надлежно 80% и към 86% от общото ползване на двете компании.

Главният изпълнителен шеф на " Електрохолд " Карел Крал изясни, че сега се водят договаряния с още компании за сключване на дълготрайни контракти. По думите му обаче обезщетенията за цените на тока сега стопират развиването на този вид контракти, защото компаниите избират да са на спот пазара, а не да мислят дълготрайно.

Очаква се слънчевата централа да бъде разширена, което ще я трансформира в един от най-големите паркове на Балканския полуостров, изясни Кирил Бошов, ръководител на Управителния съвет на " Еврохолд ".

Областният шеф на Кюстендил Александър Пантурски подсети, че инвестиция от 100 млн. евро в Кюстендилско не се е случвала в никакъв случай.
Нека да е слънце
ФЕЦ " Верила " е ситуирана на южния скат на Верила планина до с. Крайници, край Дупница, на терен от над 1300 дка. Местоположението ѝ – на 700 – 1000 м надморска височина върху неравномерен терен със стръмни скатове – трансформира плана в един от най-предизвикателните, само че и атрактивните в Европа.

Централата е построена от бългро-германската компания Sunotec единствено за 9 месеца, което съгласно изпълнителния ѝ шеф Калоян Величков е " невиждано бързо ".

Тя е построена от над 220 хиляди слънчеви панела и повече от 4240 т стоманена структура. Панелите са създадени в Китай от компанията Jinko. В построяването са взели участие над 220 души, изясни още Величков.

През дните с интензивно слънцегреене централата ще създава електричество, което може да зареди области като Кюстендил или Благоевград. Инсталираната мощ на фотоволтаичния парк съставлява 7% от общия потенциал на построените досега мощности в този сегмент в страната.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР