Големите потребители на ток остро възразиха срещу предложените от Комисията

...
Големите потребители на ток остро възразиха срещу предложените от Комисията
Коментари Харесай

Големите фирми пак ще платят сметката за скъпия ток

Големите консуматори на ток остро възразиха против препоръчаните от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) цени. Те би трябвало да влязат в действие от 1 юли, като повишаването за бита ще бъде към 3.5%. Задържането на цените за бита обаче още веднъж ще бъде за сметка на бизнеса. Нещо повече - на годишна база покачването за бита е в границите на инфлацията, а за бизнеса поскъпването е от към 30%. Това ще изкриви пазара - ще докара до отлив на вложители, загуба на стопански напредък и неспособност на бизнеса да дава по-високи заплати. Това пишат в отворено писмо от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), изпратено до енергийния министър Теменужка Петкова и до председателя на КЕВР Иван Иванов.

От федерацията за следващ път се възмущават от така наречен кръстосано субсидиране сред контролирания и свободния пазар, при което се привилегироват компаниите на ниско напрежение. " При прогресивно нарастващи цени на квотите за въглеродни излъчвания, което се употребява като главен мотив за нарастване цената на тока в България, контролираният (защитен) пазар остава изолиран от действителните резултати на нисковъглеродния преход ", акцентират огромните потребители на ток. Според изчисленията на федерацията растежът на цените на свободния пазар, от който те се доставят, е над 30% спрямо миналогодишните равнища, като в това време повишаването на тока на регулирания пазар се планува да не надвиши 3.5 %. Например АЕЦ " Козлодуй ", която има близо до нулеви въглеродни излъчвания, продава тока си за 53.90 лева./Мвтч на контролирания пазар. На свободния пазар обаче цената е значително по-висока - 97 лева./Мвтч, написа още в писмото, подписано от изпълнителния шеф на БФИЕК Константин Делисивков.

За поредна година ставаме очевидци на задържането на неуместната наклонност цената на едро да надвишава в пъти цената на дребно, считат бизнесмените. Заради това единствено в границите на няколко месеца - от края на 2018 до началото на 2019 година, на контролирания пазар са се върнали към 15 000 компании. Това е деформиране, защото на свободния пазар остават огромните компании на приблизително и високо напрежение, които най-после заплащат сметката. Затова от федерацията упорстват и дребните компании да са длъжни да купуват тока си единствено на свободно контрактувани цени.

 

КОЛИЧЕСТВА

От федерацията на огромните потребители настояват за цялостна либерализация на търговията с ток - от 1 юли най-малко 30% от количествата за контролирания пазар да се набират по свободно контрактувани цени. Предлага се през идната регулаторна година делът да бъде повишен на 60%, а през 2021 г.  да доближи 100%. Индустриалните консуматори желаят и да бъдат прекъснати дълготрайните контракти за изкупуване на ток.

 

НА НОВ ГЛАС

Аргументите на КЕВР за повдигане цената на електрическата енергия са изцяло основателни и не са свързани единствено с българската действителност, съобщи от Варна енергийният министър Теменужка Петкова, която през вчерашния ден откри нуклеарния конгрес Булатом. Когато се разяснява тематиката, не трябва да се не помни, че с изключение на всичко друго стойността на въглеродните излъчвания се е покачила внезапно, съобщи тя.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР