Големите компании ще бъдат задължени да оповестяват в специална декларация

...
Големите компании ще бъдат задължени да оповестяват в специална декларация
Коментари Харесай

Вдигат глобите за фалшиво счетоводство

Големите компании ще бъдат задължени да оповестяват в специфична декларация платените от тях налози в другите страни. Това плануват промени в Закона за счетоводството, качени за публично разискване.

Правилото ще важи за мултинационалните групи с консолидирани доходи над 1 500 000 000 лева и независими предприятия, чийто доходи надвишават 1 500 000 000 лева на база самостоятелен годишен финансов доклад, осъществяващи активност в Европейски Съюз.

Оповестяването ще се ползва от 1 януари 2025 година за годишните финансови доклади за 2024 година, написа още в законопроекта.  

В случай че групата реализира активност в Европейски Съюз единствено посредством дъщерни предприятия и клонове, те следва да разгласяват и дават разполагаем декларацията на крайното дружество майка, а в случай че такава не е разполагаем, да изготвят и разгласяват декларация, съдържаща цялата информация, с която разполагат.

Целта на това докладване е да се насърчи корпоративната отговорност и бистрота и заплащането на налози в страната, в която са осъществени облагите, като в това време се обезпечи опция за практикуване на публичен надзор върху активността на мултинационални групи, във връзка с спазването на данъчното законодателство и въздействието, което спазването на данъчното законодателство има върху действителната стопанска система, написа в претекстовете към измененията.

По данни на Европейска комисия минимум 6 000 са транснационални компании, които правят активност на пазарите на Европейски Съюз, ще би трябвало да дават декларация по страни. От тях към 2 000 сдружения са с централно ръководство в ЕС).

Предлагат нови промени при преместване на пари през границата

Друга смяна в закона предлага нарастване на санкциите и имуществените наказания за подправено счетоводство, като задачата е да се вкарат съответни санкции за подкупване на непознати длъжностни лица или за укриване на подобен рушвет и са по отношение на рекомендация на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Според организацията настоящите санкции за нарушаванията, свързани с подправено счетоводство, към момента наподобяват доста ниски, с цел да бъдат ефикасни в битката с корупцията.
 istock istock
Предвижда се с новите увеличени санкции и имуществени наказания (от 5 000 до 15 000 лева за физическото лице, а на предприятието – от 10 000 до 20 000 лева.) да се реализира успеваемост, пропорция и възпиращ резултат на наказванията за подправено счетоводство както за ръководителите на предприятията, по този начин и за предприятието като юридическо лице, написа още в претекстовете към законопроекта.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР