Големите касови наличности се оказаха магнит за данъчните не само

...
Големите касови наличности се оказаха магнит за данъчните не само
Коментари Харесай

Данъчните тръгват да търсят пари и от НПО-тата

Големите касови наличия се оказаха магнит за данъчните освен когато приказваме за бизнес компании. И неправителствените организации, които са в такава обстановка, ще станат обект на инспекции от Национална агенция за приходите. Това сподели финансовият министър Владислав Горанов пред бюджетната комисия в Народното събрание в края на предходната седмица, съобщи в. " Сега ".

По думите на Горанов Национална агенция за приходите към този момент има подготвен с НПО-та лист, където ще прави инспекции. Първо обаче данъчните би трябвало да приключат с инспекциите на бизнес компании, които текат от началото на този месец.

Проблемът сложи ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова, която попита за какво съгласно напътствията на Национална агенция за приходите на неправителствените организации се ревизират единствено касовите наличия от комерсиалната им активност. " Данъчните закони важат и за неправителствените организации, в случай че реализират стопанска активност ", уточни Горанов.

Към края на 2016 година компании са заявили касови наличия за над 13.5 милиарда лева, което е съвсем колкото парите в обращение в страната. Близо 1300 компании са оповестили в счетоводните си доклади, че държат по над 1 млн. лева в касите. Проверките досега обаче демонстрират, че всеобщо компаниите лъжат и парите ги няма. Данъчните са изпратили писма на над 32 000 компании, показали, че държат в касите си над 100 000 лева, с предизвестие, че влизат в рисков профил, в случай че не платят налози върху тях. Обикновено става дума за прикрито систематизиране на облагата, при което е избегнато заплащане на корпоративен налог и 5% налог върху дивидента.

За идната година финансовото министерство обмисля законодателни ограничения, с които да се бори против друга данъчна машинация, открита при инспекциите по морските курорти тази година. Оказва се, че всеобщо огромни търговски обекти със обилни обороти сменят компанията и притежателя си тъкмо преди да доближат прага за регистрация по Данък добавена стойност. Целта е по този метод да избегнат заплащането на данъка. Според Горанов този проблем е съпоставим с практиката задлъжнели компании да бъдат прехвърляни на малоимотни жители, на които не може да се търси никаква отговорност от Национална агенция за приходите. Този проблем към този момент е решен с промени в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс и Министерството на финансите обмисля по какъв начин да откри решение на новата данъчна машинация, тъй че да не затрудни стопанския оборот на лоялните бизнесмени. За по-ефективна битка с нарушителите на данъчното законодателство за следващата година Горанов ще предложи по-голяма бройка на фискалните контрольори в Национална агенция за приходите.

Редактор: Ивайло Ачев
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР