Големите дървени лъжици и бъркалки са основен елемент във всяко

...
Големите дървени лъжици и бъркалки са основен елемент във всяко
Коментари Харесай

Кога дървените лъжици може да са опасни за здравето ни

Големите дървени лъжици и бъркалки са главен детайл във всяко кухненско съоръжение. Повечето от нас употребяват лъжиците за тенджери или тиганите. Всички са наясно, че те не унищожават тефлоновите им покрития и са устойчиви на топлота. Въпреки това, полезността на тяхното потребление се слага под въпрос.

Проблемът при тях е, че са нехигиенични и даже могат да бъдат рискови за здравето при избрани условия. Преувеличени ли са тези страхове или не - в този момент ще разберем това.

Дървени, железни, пластмасови, силиконови - огромните лъжици са един от главните детайли на всяко кухненско съоръжение. Те се разграничават освен по предопределение, само че и по цвят, дизайн и, несъмнено, материалът, от който са направени. Именно тази последна точка би трябвало да притегли вниманието ви.

 дървена лъжица

Дървени лъжици в кухнята

Дървените лъжици са леки и комфортни, те са евтини, наподобяват добре, не повреждат тефлоновите покрития, имат неутрална температура и са устойчиви на топлота. Препоръчително е да са направени от твърдо дърво, с помощта на което ще ни служат по-дълго време.

Дървени лъжици - какво би трябвало да знаете за тях

 дървена лъжица

Важно е дървените лъжици да се мият усърдно след всяка приложимост, тъй като влажната дървесина е идеалното място за развиване на бактерии. В допълнение, такава лъжица, заради обстоятелството, че е естествена суровина, може да поеме миризмите и мазнините или цветовете на приготвените ястия. 

Дървените лъжици са с пореста повърхнина и са склонни да се чупят – в такива празнини се натрупват остатъците от приготвена от нас храна. Това са едни от минусите, свързани с потреблението им в кухнята.

Вярно е, че дървото всмуква течности, само че изследвания, извършени през последните години, демонстрират, че всмуканите течности не изтичат. Вирусите и бактериите не се развъждат в лъжицата. Важно е такава лъжица да е направена от твърди типове дърво.

Дървени лъжици - по какъв начин да се грижим за тях

Дървените лъжици изискват вярно боравене. Преди първата им приложимост си коства да ги импрегнирате, да вземем за пример като ги натриете със зехтин или рапично масло. След това би трябвало да ги оставите да изсъхнат. Това ще предотврати абсорбирането на интензивни миризми или обезцветяването им, което надали ще избегнем, като приготвим да вземем за пример червен борш.

 дървена лъжица

Ако желаете лъжицата ви да е изцяло безвредна, би трябвало да я измиете по-старателно. Идеалното решение е гореща вода със сапун. Можете също да я изтъркате с препарат за миене на съдове. Също по този начин си коства да я натриете с лимон плюс малко сол, с помощта на което още веднъж ще блестят от непорочност. Поръсването им със сода бикарбонат също ще свърши работа.

От време на време е потребно да дезинфекцирате дървеното си съоръжение. След измиване е задоволително дървените аксесоари да се поръсят с пълен пласт сол и да се оставят по този начин за една нощ.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР